Kemény a helyzet: kiszáradnak a kutak Győrszentivánon: sok csapból üledékes víz folyik
2017. június 29. írta: Cseri Pál

Kemény a helyzet: kiszáradnak a kutak Győrszentivánon: sok csapból üledékes víz folyik

gyor_viz.jpg

Győrszentiván-Kertvárosban élő Olvasók jelezték a kisalfold.hu-nak, hogy elapadt a kútjukban a víz és mélyebbre kellett fúrni. Van, ahol szürke vagy sárga színű, üledékes víz folyik a csapból, ami elszínezi a kádat, az edényeket. A helyzet több külterületi utcát érint km hosszan.

9 méterről 16 méterig fúrtak le

"Hónapok óta küzdünk a problémával. A kádunkat annyira megfogja a víz, hogy a legerősebb súrolószerrel tisztítom naponta. Több csapunkat és a vécétartályt már cserélni kellett, a szerelő előre jelezte, hogy a mosógépünk sem fogja bírni sokáig. Amit fogyasztunk, víztisztító kancsóba öntjük, de a víz többszöri szűrés után is alig veszít a szürkés vagy sárgás színéből" - kezdte Markszné Koncz Zsuzsa, aki egész évben Győrszentiván-Kertvárosban él a családjával. Valaha ez a városrész hétvégi házas övezetnek számított, napjainkban azonban több tucatnyi család lakik itt életvitelszerűen.

Geosits Károlyné Erzsébetnek lakása van Adyvárosban, hétvégenként tölt sok időt a Kertvárosban. "30 éve van telkünk itt, az elmúlt évtizedekben semmi gond nem volt a kúttal. Az egyik napról a másikra apadt el a vize. 9 méterről 16 méterig kellett lefúrni, a munka 160 ezer forintunkba került" - mondta a nő. A víz folyamatos színeződése nem kevés anyagi terhet ró a zömében kispénzű, ám a portájára gondosan vigyázó lakókra. A lakók szerint azóta van gond a kutak vízével, amióta a keleti elkerülő harmadik szakaszára a sóderszállítók konvojban szállítják a közelben termelt kavicsot.

A bánya művelője szerint nem érintik a vízbázist

Győrszentiván-Kertvárostól pár km-es sugarú körben három bánya üzemel. Karcagi Orsolya, az útépítést beruházó NIF Zrt. kommunikációs igazgatója lapunkkal közölte, hogy a "szükséges homok, kavics és ásványi nyers-anyagot, vagyis a töltés-anyagot legálisan nyitott, a IX. számú győri bányából (a bányatelek Győrszentivánnal határos - a szerk.) vételezik a kivitelezők az útépítés során".

"Az engedélyek kizárólag szárazbányászatra szólnak, a Duna vízszintjéhez képest 7-8 méterrel feljebb dolgozunk, nem érintjük a vízbázist. Sajnálom a lakókat, akik hónapok óta küzdenek a kútból érkező vízzel, de nem mi okozzuk a bajt" - közölte Glázer Péter. A bánya művelője szerint a sok évi átlagnál jóval kevesebb csapadék hullott idén, a szárazság tehet az apadó kutakról.

A vízhálózat kiépítését kérik

Ezt a véleményt osztja Sík Sándor, hozzátéve, hogy a bányáktól 10 km-re fekvő otthonokban is gondot jelent a kútból nyert víz mennyisége és minősége. "Az üledékes víz miatt több utcából megkerestek (Kalács, Napsugár, Alpesi utca) a lakók, a külterületeken lévő otthonokba nincs bevezetve a víz. Van olyan utca, ahol az ott élők a főúton lévő közkútból hordják az ivóvizet" - közölte Győrszentiván önkormányzati képviselője.

"A Pannon-Vízzel többször egyeztettem a vízhálózat kiépítéséről az egykori zártkerti övezetben, a szolgáltató a tervezésben és az engedélyeztetési eljárás során kész segíteni a lakóknak. A Pannon-Víz benne van abban is, hogy ne az ő földmunkagépeik ássák ki a vezeték helyét. Ezen a költségen spórolhatnak a lakók. Egy július elején életbe lépő jogszabály-változásra várunk, a módosítás könnyítést jelenthet a víz bevezetésére. Utána - ha a közakarat azonos - segítek a Pannon-Vízzel történő egyeztetésekkor" - zárta szavait Sík Sándor.

 

Címlapfotó: kisalfold.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5112628537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása