Fokozott közúti áruforgalmi ellenőrzés indul hétfőtől
2017. július 30. írta: Cseri Pál

Fokozott közúti áruforgalmi ellenőrzés indul hétfőtől

ekaer_kisaetr_hu.jpg

Fokozott ellenőrzés-sorozatot indít hétfőtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szeptember 20-ig tartó, országos akcióban a pénzügyőrök az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályainak betartását vizsgálják.

A pénzügyőrök különös figyelmet fordítanak az adózási szabályokat megszegő vállalkozók kiszűrésére és az az ekáer szabályok betartására,  ugyanis ez a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben. Az előre bejelentett ellenőrzési akció a megelőzést, az adómorál javítását szolgálja, valamint hogy egyetlen vállalkozó se szegje meg az adózási szabályokat, amelyek nemcsak a költségvetési bevételeket biztosítják, hanem a tisztességes piaci versenyt is.

Az elektronikus rendszerrel a hivatal nyomon követheti az ország útjain haladó teherautókat, egyebek mellett az útdíjbefizetést ellenőrző kamerák és a tengely-súlymérő állomások adatainak segítségével. Az áruforgalom kétes szereplői így gyorsan kiszűrhetők, velük szemben szinte azonnali hatósági fellépésre nyílik lehetőség.  A legtöbb esetben már akkor lefülelhető a forgalmi adócsalás, amikor az elkövetők még csak az előkészületeknél tartanak.

Az első fél évben a NAV munkatársai a közúti ellenőrzéseknél több mint 10 ezer törvénysértést jegyzőkönyveztek. A leggyakoribb mulasztás, amikor az ellenőrzött teherautót nem jelentik be az ekáer-be. De a NAV munkatársai olyan esettel is találkoztak már, amelynél az adózók akkor regisztrálják szállítmányukat azonnal, amikor az ellenőrök megállítják a teherautót. Ez többnyire olyan élelmiszer-szállítmányoknál fordul elő, amelyeket a nagykereskedelmi elosztó-központok hoznának forgalomba, az adóhivatal tapasztalatai szerint többnyire számla nélkül -  Ugyanakkor az utólagos bejelentés ténye egyértelműen azonosítható, így a mulasztás szankcionálható.

Az ekáer az egészségre káros élelmiszerek kiszűrésére is alkalmas, ezt támasztja alá, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén június végéig 33 esetben semmisítette meg a közúti ellenőrzéseknél kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű és még állati takarmánynak is alkalmatlan szállítmányokat.

 

Címlapfotó:kisaetr.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1012700861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása