Az ökológiai túllövés megállítása és a Püspökerdő megmentése a tét
2017. július 31. írta: Cseri Pál

Az ökológiai túllövés megállítása és a Püspökerdő megmentése a tét

 

puspokerdo2.jpg

Idén augusztus 2-án „ünnepeljük” az Ökológiai Túllövés Napját, azaz eddigre kimerülnek Földünk ez évi készletei! A győri Püspökerdő megmentéséért szerveződő csoport tagjai piknikre várják az erdő sorsáért aggódó győrieket!

A program helye és ideje: Püspökerdő Játszótér, 2017. augusztus 2. szerda 17:00-20:00

Programok:

17.00-20.00:

Hulladékcsökkentés játékosan kicsiknek és nagyoknak a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesülettel.

Bemutatkozik a Kolcsonkenyer.hu! Virtuális közösségünk célja a túlfogyasztás csökkentése, fő kérdése pedig, hogy miért vennél meg valamit, amit kölcsön is kérhetsz?

Környezetbarát energiák gyerekszemmel – interaktív beszélgetés gyerekeknek

- Kérdéses utazás - környezetvédelmi társasjáték gyerekeknek

17.30-18.30:

Lehet-e az ökológiai lábnyom egyszerű megoldás egy komplex problémára? Interaktív beszélgetés Szigeti Cecíliával.

A fenntartható Magyarországon becsülete van a közparkoknak, a zöldfelületeknek, mert a 21. századi ember tudja, ahogy a boldogság nem megvásárolható, a természet értéke nem megfizethető. A jelenlegi ökológiailag fenntarthatatlan rendszer támogatói azok, akik el sem tudják képzelni, hogy ingyen is meg lehet kapni azt, amit pénzért sem lehet megvenni.

Köszöntsd és díszítsd fel velünk az erdőt, hozz magaddal egy szalagra írt gondolatot az erdő fáinak!-írják a szervezők a Facebookon.

Az ökológiai túllövés azt jelenti, hogy a megadott dátumra az emberiség globálisan felhasználta az adott naptári évre rendelkezésére álló, a föld által újra termelni képes erőforrásokat. Azaz a további használat már olyan elvonás, amelyet a föld nem képes újratermelni. Szépen, fokozatosan az emberiség feléli, ( túlhasználja) a föld tartalékait. Gyakorlatilag unokáink elől vesszük el az őket megillető erőforrásokat. Sajnos ez a nap évről évre egyre korábbi dátum. Idén augusztus 3-a. Persze ez egy durva becslés, nyilván szimbolikus a pontos dátum megnevezése.  Természetesen ez a túlhasználat súlyosan károsítja a környezetet, közvetlen okozója a felmelegedésnek, a környezeti szennyezésnek...stb.

A rendezvény egyrészt a fogalmat próbálja megtanítani, megértetni  a résztvevőkkel, másrészt pedig azt, hogy a magunk módján hogyan tudunk tenni ellene. ( Pl. hulladékok kezelése., helyi élelmiszerek előnyben részesítése. Nagy energia és víz igényű élelmiszerek előállításának korlátozása, gépkocsi használat korlátozása. A fogyasztói szemlélet meghaladása Megújuló energiák terjedése stb…)

A föld országai ezt a túlhasználatot különböző mértékben produkálják. Az élen az USA és Ausztrália áll, kb hatszorosan túllépve a lehetőségeiket. Európa összességében kétszeresen lépi át a határértéket. Ugyanakkor India csak 0,5-szörös, azaz a lehetőségeinek csak a felét használja el. Globálisan így jön ki a 1,5-szörös szorzó...azaz az augusztus eleji "túllövés" dátuma.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3312703659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása