Friss lista a lopott személyautókról, újabb trükkök terjednek a tolvajok között
2017. szeptember 29. írta: BoldiG

Friss lista a lopott személyautókról, újabb trükkök terjednek a tolvajok között

autotolvaj-vezess-hu.jpg

Folytatódik a nagyjából két éve tapasztalható örömteli trend, egyre kevesebb autót lopnak – olvasható ki az eltűnt járművek felkutatásával foglalkozó civil szervezetnek a Vezess.hu részére készített friss adataiból, a Nemzetközi Autóvadász Egyesülethez (NAKE) 2017 első kilenc hónapjában mindössze feleannyi megkárosított tulajdonos jelentette be autója ellopását, mint egy évvel korábban ugyanezen időszak alatt.

A 2017. január 1. és szeptember 25. között érkezett bejelentések alapján ez az ellopott személyautók márkáinak sorrendje.

  1. Ford 28 darab ellopott autó
  2. Volkswagen 18 autó

3-4. BMW  17 autó

3-4. Renault 17 autó

  1. Toyota 16 autó
  2. Audi 15 autó
  3. Opel 10 autó
  4. Skoda 6 autó
  5. Honda 5 autó
  6. Seat 4 autó

Itt azért fontos hangsúlyozni, hogy  nem hivatalos, nem az összes ellopott hazai járművet tartalmazó listát látunk, amit képes felbolygatni egy-egy, tolvajok között éppen népszerű modell.

Az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy rendre Budapesten regisztrálják az országosan ellopott autók 70-80 százalékát.

NO, DE MI AZ OKA A VISSZAESŐ LOPÁSSZÁMNAK?

Három magyarázat kering erről, valószínűleg az együttes hatásuk következménye a javulás. Az egyik a rendőrség munkája, 2014 áprilisában végre felállt az ORFK-n belül egy önálló nyomozócsoport, amelynek egyedüli dolga az autótolvajok elleni harc. Nem a lopott autók keresése, hanem lehetőség szerint a bandák lefülelése, amiben kétség kívül eredményeket tud felmutatni ez az egyébként nem túl nagy létszámú, de szabad kezet kapott csapat.

A másik lehetséges magyarázat, hogy évről évre egyre tudatosabban védik autóikat a tulajdonosaik, azaz megnőtt a beszerelt védelmi eszközök száma.

Egyértelműen a legkevésbé bizonyítható, de az elmúlt években számtalan beszélgetésben előkerülő magyarázat a lopások csökkenésére, hogy az autótolvajok egy része jövedelmezőbb bűncselekmények irányába fordult.

Miközben egyre kevesebb autót lopnak, egyre trükkösebbek a tolvajok, akik között újabban egy rendkívül ötletes, de pofonegyszerű módszer terjed.

„Korábban népszerű volt a tolvajok között a jármű kulcsa által kibocsájtott rádió jelek blokkolása. Kinéztek egy autót, követték, miután kiszállt a gazdája, a hátralendített kezével nyomott egyet a kulcson, ennek jelét blokkolták a közelben leparkolt bűnözők. Az autós azt hitte, a kocsija zárva, hiszen rányomott egyet, mire visszament hozzá, már sehol nem volt a kocsi.

Stílusában ehhez hasonló, ám még ennél is egyszerűbb módszert használnak újabban, amit most még nem lehet széles körben nyilvánosságra hozni. A titkolózás oka, hogy nem akarunk ötletet adni a b-kategóriás csibészeknek, akik még nem ismerik.

Annyit viszont mindenki fogadjon meg tanácsként, hogy ne a bejárati ajtónál tárolja a kocsikulcsot.

(vezess.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3812911137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása