Szuper! Hamarosan az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok
2017. október 30. írta: Cseri Pali

Szuper! Hamarosan az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok

napelem-atlatszo-greenfo-hu.jpg

A napkollektorok új generációja úgy néz ki, mint az üveg, és hamarosan ugyanannyi energiát tud generálni a napfényből, mint amennyit a korábbi modellek. Épületek és autók ablakaiként is használhatók lesznek.

Előbb-utóbb ellfelejthetjük a fekete vagy kék színű szolárpaneleket. A Michigan State University kutatói fejlesztették ki az átlátszó napkollektort, mely beépíthető az ablakkeretekbe.

Találmányuk tulajdonképpen némi fényt is kibocsát, mert „átlátszó foszforeszkáló” felületként írták le közleményükben, melyen keresztül zavartalanul tekinthetünk ki az előttük elterülő tájra. A felület nem fogja befolyásolni a kilátást.

A hagyományos szolárpanelek jelenleg a napfény 15 százalékát fogják munkára, az átlátszó modulok még csak 5 százalékra képesek. A kutatócsoport ötéves fejlesztés után úgy látja, hogy az átlátszó napkollektorok csak a lehetséges energiahatékonyságuk egyharmadánál tartanak. A 15 százalékos cél tehát lehetséges, nem kíván óriási technológiai áttörést ennek elérése.

(futurism.com)

 

Címlapfotó: greenfo

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr913117668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása