Tyúkszarból készülhet a jövő energiaforrása
2017. november 29. írta: Cseri Pali

Tyúkszarból készülhet a jövő energiaforrása

baromfi_24_hu.jpg

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja. Izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították a szárnyasok ürülékét.

Összességében több energia keletkezik, mint amennyit az eljárás igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az eljárásnak több környezetbarát előnye is van: A szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek, és kórokozókat is tartalmaz. A kezelés megoldja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás lesz – mondta Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.

A kutatók az Applied Energy szaklapban mutatták be az eredményeiket. A tanulmányban összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfiürülékből készült hidroszén előállítását. Megállapították, hogy a szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén.

A hidroszén úgynevezett hidrotermális karbonizáció, az ürülék 250 Celsius-fokra melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonló szilárd tüzelőanyag. Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – mondta Gross.

A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfiürülék-szén. “Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat” – monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga: “Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, szénszaga van”.

(mti)

Címlapfotó: 24.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9613403321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása