Dícsérjünk? Bíráljunk? Azaz, hogyan működik a demokrácia Győrben
2017. december 27. írta: BoldiG

Dícsérjünk? Bíráljunk? Azaz, hogyan működik a demokrácia Győrben

demokracia-worldpress-com.jpg

Az elmúlt napokban több kritikát kaptunk kommentekben a városvezetést bíráló cikkeinkre. Talán ennek az lehet az oka, hogy a város többi médiuma éppen hogy kritika nélkül hozsannázik mindenhez. Ezzel akaratlanul is az ellenzéki térfélre szorulunk, hiszen annak sok értelme nincs, hogy beálljunk ebbe a népes táborába.

Ráadásul ezek a kormánybarát médiumok a hozsannázást nagyon sok közpénz elégetésével teszik. Mi pedig hozzájuk képest lényegesen kisebb forrásból,néhány önzetlen támogató segítségére támaszkodva próbáljuk meg ellensúlyozni vezetőink önfényezését, a (velük) baráti média non-stop dicshimnuszát.

Valóban sokszor kritikusak vagyunk, és ezt a fennálló kurzussal szemben tudjuk megtenni. Amit vállaltunk, hogy a Győrrel kapcsolatos hírekről, történésekről beszámolunk, legyen az bármi. Ettől még nem leszünk ugyebár ellenzéki pártportál, mert nem ideológiai alapon működünk. Hogy mire is gondolunk?

A karácsonyi ünnepek alatt pihenésképpen a sokszor „megénekelt” Aranypart II. építkezések helyszínén jártunk. És el kell ismernünk, a mostanra kb 90 %-os készültségben lévő terület messze jobban sikerült és szebb lett, mint azt az építkezés során, a fakivágások, földmunkák és a neten terjedő mendemondák alapján sejtettük!

Igen! Elismerjük! Minden várakozásunk, félelmünk ellenére bizony szép lett!!

Persze tudnánk kritizálni is: Jó lett volna, ha több öreg fa marad. Nem szerencsés, hogy az új fák kizárólag amerikai kőris és vörös (amerikai) tölgy fafajúak. Néhány szomorúfűz, fehérnyár, tölgy, platán változatosabbá tehetné a tájat. És a katonás sorba ültetett csemeték helyett a szórtan elhelyezkedő, változatos fajú fák szebbek lennének! De ezek a kritikák tényleg csak finomítások. Alapvetően szép lett, ami elkészült!

És akkor most váltsunk! Elmélkedjünk a demokráciáról!

Mostanában olvastam arról, hogy nálunk sokkal régebbi demokráciákban ( Hollandia például) a vezetés, legyen az éppen a kormány vagy egy falu önkormányzata, a fontosabb kérdésekben mindig konzultál az ellenzékben lévőkkel és a civilekkel! Ha egy miniszter fontos kérdésekben tárgyal egy másik országgal, multival, bárkivel, ilyen estben a tárgyaló delegációba meghívják az ellenzéki pártokat is!

Mi abban nőttünk fel és azt hisszük, a demokrácia abban áll, hogy 4 évente elmegyünk szavazni. Utána nincs több dolgunk a hatalommal. Teszi a dolgát a ciklus alatt és majd a következő választások alkalmával minősítjük a munkájukat a támogató vagy ellenző szavazatunkkal. Ez volna a kisebbik baj. Nagyobb gond az, hogy az így hatalomra kerülő vezetők is azt hiszik, hogy a megválasztásukkal teljhatalmat kaptak. Teszik amit jónak látnak, övék a bölcsek köve és nincs oka-joga belekotyogni a dolgukba senkinek. Persze tessék-lássék néha rendeznek fórumokat, közmeghallgatásokat, amikre amúgy sem megy el a nép. És ezzel még megerősítést is kapnak a vezetők, hogy valóban dönthetnek egyeztetés nélkül bármiről. És ez nem csupán a mostani fideszes vezetés sajátossága. Nem volt ez sokkal másképp az előző kormányok, városvezetés alatt sem. A hírek szerint a Botka László által vezetett Szeged is hasonló stílusban működik.

Hogyan függ mindez össze az Aranypart II.-vel?

Ha a városvezetés vette volna a fáradságot és a terveket bemutatja az ellenzéknek, a környezetvédőknek és nem csak a látszat kedvéért, hanem megfogadva, beépítve javaslataikat a tervbe, akkor az egész évet átívelő tiltakozás, szidás, vádaskodás helyett egy békés, örömteli munka, várakozás lett volna a valódi, konzultáló demokrácia gyümölcse. Még Borkai Zsolt polgármester is sokkal kevesebb kritikát kapott volna tőlünk ezeken az oldalakon.  

De sem a városvezetés, sem a kormány nem ismeri a demokráciának ezt a formáját. És sajnos a polgárok többsége sem érti.  Mert Kádár alatt azt tanulták, hogy nem lehet beleszólni a „nagyok” dolgába. Mert gyermekeiknek, unokáiknak sem tudták megtanítani a demokrácia valódi működését. Hogyan tudták volna, ha maguknak sincs erről tapasztalata? Vajon hány generáció kell ahhoz, hogy megértsük, a demokrácia lényege az, hogy figyelünk egymásra és a többség véleménye nem mindenható? A mindig ott lévő ellenzők, kritizálók szavát is kötelező meghallgatni és a jó gondolatokat kötelező hasznosítani. És a közösen meghozott döntés eredménye biztosan jobb lesz. De ha mégsem, az ebből fakadó béke és nyugalom miatt akkor is megéri.

címlap: worldpress.com

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5213528057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása