Győr fontos emberei: Küldjék el nekünk, kiről szeretnének olvasni
2018. január 08. írta: Cseri Pali

Győr fontos emberei: Küldjék el nekünk, kiről szeretnének olvasni

galgoczi_erzsebet_1974.jpg

Tisztelt Olvasóink!

Izgalmas kalandra hívjuk Önöket!

Szeretnénk Győr „híres” embereit bemutatni az Önök segítségével. Olyan emberekről szeretnénk írni, akik vagy Győrből indulva értek el komoly sikereket, tekintélyt, vagy éppen a város szégyenfoltjai lettek. És olyan emberekről, akik talán máshonnan érkeztek a városba, de végül itt tettek le az asztalra komoly értékeket, vagy okoztak csalódást, kárt a város lakóinak. Esetleg méltatlanul elfelejtette őket a város. Tehát pozitív és negatív személyiségekről is írnánk.

Csak ötletként: Írjunk Horváth Edéről, Balogh Józsefről?  A RÁBA ETO legjobb focistáiról, Verebes Józsefről?  Esetleg Kovács Margitról, Galgóczy Erzsébetről? Vagy inkább Tarsoly Csabáról, Szíjártó Péterről?

Arra kérjük olvasóinkat, hogy Facebook- bejegyzésekkel, vagy üzenetek formájában segítsék a munkánkat. Javaslatokat várunk arra, kikről írjunk. És azt is kérjük, írják meg a személyes élményeiket. A legjobb írásokat közzétesszük, és az egyes személyekről szóló cikkeinket, akár  folytatásban is bővítjük a beérkező levelek felhasználásával.

Kedvcsinálónak most Galgóczy Erzsébetről pár sor:

A mai fiatalok többsége talán már a nevét sem ismeri. Pedig a XX. századi magyar irodalomban jelentős helye van.

Családja ménfőcsanaki. A városrészben ma is élnek rokonai. Járt a győri tanítóképzőbe, majd Budapesten a Bölcsészettudományi karon folytatta. De néhány hét után már a RÁBA esztergályosaként dolgozik. Végül a Színművészeti Főiskolán végez dramaturg szakon 1965-ben.

Érdekes színfolt életében, hogy leszbikusságát nyíltan vállalta egy ilyen téren nagyon puritán korban. Évekig élt együtt Gobbi Hildával.  

1989-ben hunyt el szívinfarktusban Ménfőcsanakon, a szülői házban.

Regényei, elbeszélései mellett színműveket, riportokat is írt. A hatvanas években az akkori politikai hatalom akadályozta művei megjelenését.  A 70-80-as években viszont sikeres, népszerű íróvá vált, akit a politika is támogatott.

Kétségtelenül kiemelkedő tehetségű író volt. Műveiben a paraszti élet nehézségeiről, a kényszerű kollektivizálásról írt leleplező erővel.  Legismertebb műve a „Vidravas” című regénye.

Kedves Olvasóink! Várjuk észrevételeiket, személyes élményeiket Galgóczy Erzsébettel kapcsolatban!

 

A kép illusztráció

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr413558331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása