Egyre gyakoribb a vadelütés, de mi a teendő, ha megtörténik az eset, vagy ha elütött állatot látunk
2018. január 11. írta: Cseri Pali

Egyre gyakoribb a vadelütés, de mi a teendő, ha megtörténik az eset, vagy ha elütött állatot látunk

szarvas_1.jpg

A rendőrség az elmúlt 24 órában négy esetben intézkedtek vaddal történő ütközés helyszínén az illetékességi területükön – olvasható a police.hu oldalán.

Mi a teendő vaddal történő ütközés esetén, illetve ha elütött vadat látunk:

  • Vaddal történő ütközés esetén értesítsék a rendőrséget, és ha lehetőség van rá, a járművel álljanak biztonságos helyre.
  • Kapcsolják be a gépkocsin az elakadásjelzőt, tegyék ki az autó mögött a szükséges távolságba a fényvisszaverő háromszöget, és vegyenek fel láthatósági mellényt.
  • A megsérült nagyvadat ne közelítsék meg, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, az büntetőjogilag lopásnak számít! A bejelentést követően a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, aki gondoskodik a megsérült vagy elpusztult állat elszállításáról.

Nagyon fontos, hogy azok a közlekedők, akik elhullott vagy haldokló állatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot.

A vadelütések megelőzése érdekében a rendőrök felhívja a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol figyelmeztető tábla is jelöli, hogy állatok kerülhetnek az útra.

Az odafigyelés kiemelten fontos a kora reggeli, illetve az esti órákban, amikor nagymértékű vadmozgásra lehet számítani. Tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát. Ha vadat látnak, lassítsanak! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek.

Előfordul, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy kiszaladnak az útra. Dudáljanak, ha vadállat van az úton, mert a fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, ilyenkor a hangjelzés segíthet nekik.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsijuk elé, vészfékezzenek, adjanak hangjelzést, de ne rántsák félre a kormányt, még ha így el is ütik az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be.

(bpiautósok)

 

Címlapfotó: bpiautosok.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1713565995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása