Könnyebb vagy nehezebb lesz Győrben jogsit szerezni? Januártól átalakult a KRESZ vizsga!
2018. január 13. írta: BoldiG

Könnyebb vagy nehezebb lesz Győrben jogsit szerezni? Januártól átalakult a KRESZ vizsga!

kreszvizsga-tpproblem.jpg

Idén januártól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával  bővítették az elméleti vizsgák mozgóképes kérdéseit.

Legutóbb három éve, 2015 januárjában voltak jelentős változások a vizsgakérdések körében. Másfél évvel később annyit újítottak, hogy a kérdéshez kapcsolódó közlekedési szituációkat már nem állóképen, hanem mozgóképen vizsgálhatták meg a vizsgázók. Minden kategóriába bekerült két olyan feladat, ahol a valós közlekedési helyzetekhez hasonlóan folyamatában látható a közlekedés, így a mozgásban lévő járművekre vonatkozóan kell megtalálni a helyes válaszokat. Ezek a feladatok bővülnek idén januárban, érdemes tehát egyre nagyobb figyelmet fordítani rájuk a felkészülés során.

Ez első hallásra úgy tűnik, hogy nehezebbé teheti a  vizsgázók dolgát, hiszen ugyanannyi idő alatt több információt kell feldolgozni a szituáció értékeléséhez.  Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy az előzményeket, illetve a forgalom alakulását folyamatában vizsgálva könnyebben meg lehet válaszolni a kérdéseket. A való életben is így működik majd a vezetés, a valós közlekedés során sem állóképek alapján kell döntenünk, ebből kiindulva valósabb képet adhat a jelenlegi módszer a vizsgázó felkészültségéről.

Igaz, hogy a körülbelül 10 másodperces videót többször is meg lehet tekinteni a vizsga során, de azt is fontos tudni, hogy ez nem olyan nagy segítség, mivel a videós feladatok megoldására ugyanúgy 1 perc áll a tanulók rendelkezésére, mint a szöveges vagy állóképes feladatoknál.

Nehézséget az jelenthet, hogy az elméleti vizsga részvevői még sohasem vezettek autót, így sokak számára szokatlan lehet a mozgóképes feladat. Természetesen a felkészült autósiskolákban, az elméleti tanfolyam része az ingyenes szimulátoros képzés, így azok is gyakorlott szemmel vizsgálhatják majd a mozgóképes kérdéseket, akik kissé nehezebben tájékozódnak ezekben a szituációkban. A szimulátoron ugyanis valódi közlekedési helyzeteket dolgoz fel a program: elsőbbséget kell adni, beengedni a másikat, sávot váltani, előzni, pont ugyanúgy, mint az igazi autóval, az igazi utakon.

címlap: tpproblem

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9213571929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása