Önök is szoktak a gyerek szülinapján vagy esküvői vacsora előtt madarakat gyilkolni, csak nem tudnak róla? Észre sem vehetik!
2018. január 14. írta: BoldiG

Önök is szoktak a gyerek szülinapján vagy esküvői vacsora előtt madarakat gyilkolni, csak nem tudnak róla? Észre sem vehetik!

albatrosztetem-greenfo-hu.jpg

Az ünneplő tömeg izgatott. Mindenki díszes madzagot szorongat a kezében, melynek másik végén egy héliummal teli léggömb nyújtózik az ég felé. Vezényszóra aztán minden lufi egyszerre reppen fel, a sokadalom pedig már csak pár percig nézheti álmélkodva a távolba sodródó színes kavalkádot.

Most nézzük az érem másik oldalát: az örömnek komoly ára van.

Szeretne megdöbbentő képeket nézni? balloonsblow.org

Bárhol, tehát ballagáson, fesztiválon, sporteseményen, esküvőn, születésnapi bulin vagy éppen egy felvonuláson. A héliummal töltött lufik felengedése elterjedt szokásnak számít az ilyen eseményeken, de más országokban olykor még egy szeretett személy elvesztéséről is így emlékeznek meg halála évfordulóján. A léggömbök felengedését számos rendezvényszervező cég és közösségi oldal ajánlja, így a kétségtelenül emlékezetes procedúra, nagy divathóbort lett. Esküvőkön még az ifjú pár nevére címzett, előre felbélyegzett szerencseképeslapokat is kötnek a lufikra, melyekre a vendégek személyes üzeneteket és vicces felajánlásokat írhatnak. Ha valamelyik lufiposta visszaérkezik a friss házasokhoz, azt be lehet váltani a felajánlónál.

A költségeket, amelyek nem jelentősek annyira, tegyük félre, az impozáns hacacárék után vajon mi a léggömbök további sorsa?

Öt évvel ezelőtt Stephan Irwin, a Clemson University doktorandusza részletesen körüljárta ezt a kérdést. Kíváncsi volt például arra, hogy mi történik azzal a 15 ezer lufival, amit az egyetem futballstadionjában minden egyes mérkőzés során felengednek, ami kb. 50kg. Stephan Irwin vizsgálatai során 5600 lufi útját követte. Ezek közül ugyan csak negyvenről derült ki, hogy pontosan hová pottyantak vissza, a megszerzett néhány adat így is sokatmondó: míg az általuk megtett átlagos távolság 70 km körüli volt, közülük három kiugróan messzire: 270, 341 és 451 km-re jutott. Irwin azt is kiderítette, hogy a lufik alig 12 százaléka robban apró darabokra, 81 százalékuk szinte egészben jut vissza a felszínre.

A greenfo cikkében további részleteket talál, magáról a lufi fizikai viselkedéséről.

Folytatás az Élet és Tudományban:  Fojtó zsinórok

(greenfo)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2913574481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása