Önök egyetértenének, hogy Győrben ennyire drasztikusan fellépjenek a járdán parkolók ellen?
2018. január 15. írta: Cseri Pali

Önök egyetértenének, hogy Győrben ennyire drasztikusan fellépjenek a járdán parkolók ellen?

defekt-bpiautosok-hu.jpg

Megcsinálták az eszközt, ami drasztikusan fellép azok ellen, akik járdára hajtanak az autóval.

A CatClaw egy egyszerű, alig négy elemből álló eszköz, ami nemcsak a szabálytalanul parkoló autósok.

A legtöbben minden bizonnyal találkoztak már olyan autóssal, aki a megengedettnél nagyobb helyet foglalt el a parkoló autójával a járdából, emiatt pedig jelentősen megnehezítette, vagy épp lehetetlenné tette a gyalogosok közlekedését. Ilyenkor a bosszankodáson és az autó kikerülésén kívül nem sok mindent tehet az ember, de ha valaki mozgássérültként, vagy babakocsit tolva kerül ilyen helyzetbe, jóval nehezebb a dolga.

A brit Környezetvédelmi Közlekedési Szövetség (Environmental Transport Association ETA) azonban egy egyszerű eszközzel védené ki a szabálytalankodó autósokat, sőt, akár a terrortámadások ellen is hatásos lehet.

A CatClaw nevű eszköz első ránézésre azokhoz a gömbsüvegekhez hasonlít, amik az utakba építenek be, hogy az autósok ne tudjanak szabálytalanul megfordulni vagy az előttük lévő sort megelőzni. A szerkezetet azonban az út helyett a járda szélébe kell beépíteni, funkcióját tekintve pedig jóval többet tud nagyobb “társánál”.

catclaw_transit.gif

A szerkezetet úgy fejlesztették ki, hogy egy nagyobb súly – ilyen az autó – tudja csak lenyomni a félgömb alakú szerkezetet (a fenti gif csupán a működési elvet mutatja be), amiből így egy éles acéltüske ágaskodik ki. Aki egy ilyenre ráhajt, azonnal defektet kap, így alkalmas lehet arra, hogy csökkentse a szabálytalanul parkoló autósok számát.

Más kérdés, hogy ha valaki kevésbé rutinos a parkolásban, és úgy tud csak megállni, hogy a járda szélére fel- és lehajt, akkor a szándéka ellenére ő is póruljár majd. A szerkezet köré egyébként napelemes LED izzók is telepíthetők, így éjszaka is könnyen észre lehet venni őket.

A szakemberek megjegyzik, hogy nemcsak a szabálytalankodó autósok, de a terroristák ellen is hatásos lehet. A kocsi azonnal defektet kapna, így pedig jó eséllyel lelassulna, vagy akár meg is állna az autó, ami az adott helyzetben életeket menthet.

(bpiautosok)

 

Címlapfotó: bpiautosok.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7713576797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása