Vajon ránk is ez vár? - Újabb dízelbotrány! Kezdjen el félni, akinek régebbi típusú a dízelautója Győrben is?
2018. február 28. írta: Cseri Pali

Vajon ránk is ez vár? - Újabb dízelbotrány! Kezdjen el félni, akinek régebbi típusú a dízelautója Győrben is?

dizelbotrany-hatodikelem-blog-hu.jpg

A német Legfelsőbb  Közigazgatási Bíróság egyedülálló döntést hozott.

Ki lehet tiltani a régebbi dízelautókat a szennyezett levegőjű német városokból, mert magas a levegő nitrogén-dioxid kibocsátásuk.

A most hozott hatályos jogszabály ajánlásában az áll, hogy a városi önkormányzatok  bizonyos feltételek mellett megtilthatják a dízel üzemű autók használatát a levegőminőség javítása érdekében.

Ugyanakkor ezt csak végső megoldásként rendelhetik el - áll a bírósági ajánlásban.

Ez a döntés akár 15 millió autótulajdonos is érinthet.

A bíró szavai szerint, a tulajdonosoknak ebbe bele kell törődniük és kártérítést sem követelhetnek.

A német autóklub szerint könnyen át lehet alakítani környezetbaráttá a dízel autókat, míg a Zöldek ugyanezt az autógyáraktól várják el.

A német autóipari cégek érdekképviselete tegnap ismét elutasította a szoftverfrissítésnél jóval drágább - a becslések szerint gyártmányonként átlagosan 1300 euróba kerülő - átalakítást.

Hangsúlyozták, hogy "okos" megoldásokkal, például a közlekedésirányítás digitalizációjával és az elektromobilitás támogatásával elkerülhető a dízelautók használatának tiltása.

A tiltás ellen foglalt állást a városi és települési önkormányzatok szövetsége  is, mivel aránytalanul nagy terhet helyezne az önkormányzatokra a tiltott övezetek kijelölése és felügyelete. Példaként hozta fel, hogy Münchenben például 130 ezer utcatáblát kellene kihelyezni, az adminisztráció elvégzésére pedig száznál is több embert kellene felvenni.

Ugyanakkor bizonyos megállapítások szerint a légszennyezettség miatt, évente hatezer ember haláláért teszik felelőssé Németországban.

MTI

(kép: hatodikelem.blog.hu)

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7613704554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása