Adjunk Zöld Utat Győrnek! Jenei Ferenc LMP
2018. március 24. írta: Cseri Pali

Adjunk Zöld Utat Győrnek! Jenei Ferenc LMP

jf_1.png

Jenei Ferenc vagyok, erdésztechnikus, faipari üzemmérnök. Egy Győr melletti faluban születtem 57 évvel ezelőtt. Hétéves korom óta lakom Győrben, kritikai érzékem is ebben a büszke városban formálódott erőssé. Elváltam, három felnőtt gyermekem van.

Jelenleg a családi vállalkozásunkat vezetem, ezenkívül az LMP megyei elnökeként dolgozom. Mint erdész szakember büszke vagyok arra, hogy segítségemmel 2016-ban az LMP a Reflex Egyesülettel és az Arrabona Városvédő Egyesülettel összefogva megakadályozta Győr egyetlen nagyobb erdejének, a Püspökerdőnek a megcsonkítását, 33 ha erdő kivágását.

Győr az egyik leggazdagabb vidéki város.

Amikor ezt mondom, nemcsak az anyagi javakra gondolok. Sőt, nem elsősorban arra. Hanem a minket körülvevő természetre és a felelősséggel gondolkodó polgárokra is. Az emberekre, akik életet adtak ennek a városnak, és akik még nagyon sokáig életben fogják tartani.

Igen, gazdagok vagyunk. Mi mindannyian. És ezt a gazdagságot a város élhetőbbé tételére, a lakosság egészségének javítására kell fordítani. Ha rajtam múlna, bevezetném a lakosság rendszeres, ingyenes egészségügyi szűrését és megszüntetném a legveszélyesebb szennyező forrásokat. Szeretnék Győr köré egy védőerdőt telepíteni és a tömegközlekedést a legkorszerűbb eszközökkel (gázüzemű és / vagy elektromos buszok üzembe helyezésével) fejleszteni. Hogy még az unokáink unokái is zavartalanul és boldogan élhessenek egy szép városban.

Adjunk Zöld Utat magunknak.

Sajnos a gazdagság mellett Győr az egyik legszennyezettebb város. Az ipar és a közlekedés veszélyezteti az itt élők egészségét. Ugyanakkor a város vezetői a csekély zöld területet is igyekeznek tovább csökkenteni, leginkább önző, egyéni gazdasági érdekeik miatt. Mintha irigyelnék tőlünk a természetet, mintha el akarnák venni. Nagyon fontos számomra a termőföld, és erdőink, vizeink megóvása. A rövid távú politikai „matek” elé helyezném az értékmegőrzést, természeti kincseink megóvását.

Győr másik problémája a lakhatási válság. A lakásárak és bérleti díjak elérik a budapesti árakat. Ezt sokan, de különösen a pályakezdők, a fiatal családok nem tudják megfizetni. Sok fiatal emiatt költözik még nyugatabbra, a közeli Ausztriába. Ma Győrben súlyos munkaerőhiány van. Sürgősen élhető bérlakásokat kell építeni és könnyíteni a rászoruló családok helyzetén a bérleti díjak támogatásával. Fontos lenne emellett igazi értékteremtő munkahelyeket teremteni, igazodva az európai átlaghoz, enélkül nem oldhatjuk meg a munkaerőhiány kérdését. Olyan munkát kell adni az embereknek, ami egyszerre kihívás és öröm. Enélkül, és egy korszerű, 21 .századi oktatási rendszer nélkül, nem adhatunk az utánunk következő generációknak jövőt.

Gyermekeim fiatalon lehetőséget kaptak arra, hogy hosszú időre külföldre utazzanak. Egyik fiam Angliában, másik az USA-ban töltött 2-2 évet. Lányom rendszeresen Svájcban dolgozik. Mint oly sok szülő az országban közel, kezelhető távolságban akarom tudni magamhoz a családom tagjait. Nagyon szeretném, ha itthon, Magyarországon tudnának boldogulni. Nem akarok Skype-apa, skype-nagypapa lenni. Ez a mai politikai - gazdasági helyzetben nagyon nehéz feladat és minden erőmmel küzdeni fogok, hogy a külföldön élő, dolgozó fiataljaink hazatérjenek, itthon maradjanak.

Mikrovállalkozóként nap mint nap a bőrömön tapasztalom meg ennek a népes, kizsigerelt rétegnek a gondjait. Pedig egy stabil kis-és középvállalkozói réteg nélkül nincs lendületes, kreatív, az innovációt használni képes gazdaság. Ennek megfelelően a munkaadók és a munkavállalók számára a bürokratikus terheket jelentősen csökkenteni kell, valamint biztosítani az állami és EU-s támogatások hozzáférhetővé tételét. Ne csak egy szűk réteg használja azokat a forrásokat, amelyek az egész ország felemelkedését szolgálhatják. Ne oligarchákkal legyen tele Magyarország, ezt már láttuk, látjuk, köszönjük, elég volt belőle!

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9213776006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása