MIT GONDOL: Kapjanak plusz szabadnapot a nemdohányzók a győri munkahelyeken?
2018. május 22. írta: Cseri Pali

MIT GONDOL: Kapjanak plusz szabadnapot a nemdohányzók a győri munkahelyeken?

dohanyzascigishutter-20180521.jpg

Évente egy szabadnapot kapnak azok, akik soha nem gyújtanak rá, és önkormányzati intézménynél vagy gazdasági társaságnál dolgoznak - számol be a Délmagyar a szentesi példáról.

Az ötletet korábban egy képviselő, vetette fel, az üggyel már foglalkozott is a jegyző. Akkor arra jutottak, hogy szabadság kérdésében a vonatkozó jogszabályok a mérvadók, a testület legfeljebb javaslatot tehet.

Nem hagyták azonban annyiban és a törvényi rendelkezések vizsgálata után megállapították: nincs akadálya annak, hogy a munkavállaló kezdeményezésére ilyen kedvezményt biztosítson egy munkáltató. A határozat nemrég született meg a városházán.

Az egyik óvodai körzet vezetője szerint a dolgozók nagyon örültek az újításnak, az önkormányzati szolgáltató kft-nél 5-6 dohányzó kollégáról tudnak, a többiek szintén kedvezően fogadták az intézkedést, amely hamarosan bekerül a munkaügyi szabályzatba. Aki időközben leszokik, az a dolgozó is megkaphatja a plusz szabadnapot.

Az érintettek írásban nyilatkoztak, hogy szeretnének-e élni a szabadnap lehetőségével. A tapasztalatok szerint a gyakorlatban senki nem akar visszaélni a lehetőséggel, és szerintük erre nem is lenne mód, mert mindenkit személyesen ismernek és tudják, ki dohányzik és ki nem. A kezdeményezés az egészséges életmódra próbálja ösztönözni a helyi lakosokat, egyfajta pozitív megkülönböztetésen keresztül.

A kormány illetékeseinek eddigi jelzései alapján fókuszban lesz az egészséges életmód a kormányzatban is. Orbán Viktor például erős ösztönzők alkalmazásáról beszélt.

Ennek kapcsán nem kell messzire menni, elég csak felidézni a jelenleg is létező negatív szabályozó eszközöket, így például a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseket, vagy a népegészségügyi termékadó bevezetését.

Viszont ami újdonság lehetne, az a pozitív ösztönzők bevezetése, ami azt a célt szolgálná, hogy a lakosság minél nagyobb hányada vegyen részt szűrőprogramokon vagy éljen egészséges életet, amennyire csak a körülmények engedik számára. A szentesi példa a pozitív ösztönzés tipikus esete- írja a (portfolio).

Mondjuk  plusz egy szabadnap nem valami motiváló szerintem, bár ne legyen igazam. Én el tudnék képzelni egy hét plusz szabadnapot annak, aki nem dohányzik vagy leszokik a dohányzásról. Mondjuk ez a pozitív diszkrimináció bizonyos személyiségi jogi kérdéseket feszeget. Az is érdekes kérdés lehet, hogy a dohányosok esetleges felháborodását, hogyan kezelné az adott cég vagy önkormányzat.

 

A fotó illusztráció

 

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2213993044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása