GYŐRBEN IS TALÁLKOZHAT VELÜK! Gyorshajtásba hajszolják az autósokat, hogy utána megbüntethessék őket?
2018. május 23. írta: Cseri Pali

GYŐRBEN IS TALÁLKOZHAT VELÜK! Gyorshajtásba hajszolják az autósokat, hogy utána megbüntethessék őket?

rendor_auto_police.jpg

Több helyen is felbukkant a Facebookon, és mi is írtunk róla, hogy a magyar rendőrség már nem (csak) a fix helyen lévő és a mobil, „háromlábú” traffipaxszal szívatja az autósokat. Hanem, ha a terjedő híreknek hinni lehet, addig nyomulnak jelzés nélküli kocsival a belső sávban sofőrök mögött, ameddig meg nem tudják büntetni őket.

A trükk lényege, hogy egy hétköznapinak tűnő Audi agresszíven tolni kezdi az előtte közlekedő autót, jellemzően többsávos út belső sávjában. A sofőr két dolgot tehet – mármint azon az elméleti lehetőségen kívül, hogy nem törődik a folyamatosan a féktávon belül, agresszíven manőverező „üldözővel” –, vagy kimegy a külső sávba, vagy kénytelen rákapcsolni a sebességre. A figyelmen kívül hagyásra még annyi esély sincs, mint arra, hogy mondjuk egy 110-es táblánál a 70-es, 80-as sebességű teherautók közé ugorjon ki az ember, így marad a gyorsítás, legalább ideiglenesen, míg a külső sávban lévő lassú autók elé nem ér.

Már ha sikerül idáig eljutni. Mert ha túl sokáig tartja az elöl lévő sofőr a sebességhatáron túli tempót, villan a rendőrlámpa, a sofőrt leintik és mehet is a bírság gyorshajtásért. Legalábbis ezt állítják a Facebook-posztok szerzői.

Az különösen ügyes, hogy böhöm Audival csinálják, aminél tényleg csak egy sötétített Mercedes vagy BMW jelzi feltűnőbben, hogy félre az útból proletár, a császárnak sürgős dolga van. Az még ügyesebb, hogy például olyan utakon, mint a 8-as, amelyen 110-es és 70-es szakaszok váltják egymást átmenet nélkül egyes csomópontok térségében.

Mármint ha igaz, amiről a posztolók írnak.

A facebookos beszámolókból egyöntetűen az tűnik ki: több esetben a rendőrök maguk provokálták ki, hogy az autósok átlépjék a sebességhatárt.

A Index Kereste az ORFK-t is az üggyel kapcsolatban és azt is megkérdezték tőlük, hogy nem tartják-e balesetveszélyesnek, hogy a rendőrök civil autónak álcázva követik ennyire szorosan a polgárok sokszor magas sebesség közben. A rendőrség válaszában elismerte, hogy valóban civil autóból mérik az embereket, de azt tagadták, hogy agresszíven tolnának mást utasokat, hiába panaszkodnak erre rengetegen:

A rendőrség nem „tol agresszívan” senkit, nem hajszolja jogsértés elkövetésébe és veszélyes szituációkba a járművezetőket.

A rendőrség közúti ellenőrzéseinek célja a többi közlekedőre veszélyt jelentő jogsértések elkövetőinek kiszűrése, ezáltal a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a balesetek megelőzése. Ennek egyik eszköze a menet közben elkövetett jogsértések dokumentálása, akár rendőri jelleget nélkülöző gépjárművekből is.

Egyébként ezekben a civil autókban egy rég nem használt tarffipaxot használnak a zsaruk. Eddig húsz FámaLézer nevű készüléket „poroltak le”, de azt tervezik, hogy a többit is bevetik a szabálytalankodó sofőrök ellen.

Dobrovics Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek azt mondta, a módszer növeli a közúti ellenőrzések hatékonyságát, „hiszen minél többet ellenőriznek az illetékes hatóságok, annál inkább rákényszerítik a járművezetőket arra, hogy szabályszerű magatartást tanúsítsanak”. Fontos tudni azonban, hogy ezek a készülékek nem alkalmasak az objektív felelősség megállapítására, ezért nincsenek is bekötve a Véda rendszerbe.

Forrás: index, híradó

 

Fotó: police.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6213994482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása