A győri Czuczor Gimnázium diákjai nyerték az Esterházy-vetélkedőt Budapesten
2017. május 19. írta: BoldiG

A győri Czuczor Gimnázium diákjai nyerték az Esterházy-vetélkedőt Budapesten

 gyorigimiseknyeretek-esterhazyalapitvany.jpg

Kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását a kismartoni Esterházy-kastélyban a többezer fiatalt megmozgató, tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemverseny döntőjén. A három fős csapatok egy egyedülálló helyszínen, a kastély világhírű Haydn Termében idézték meg az Esterházy család 17. századi történetét.

A 130 jelentkező csapatból a versenyt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Rami Palmarum csapata – Bojtor Bogáta, Mersits Vivien és Kohán Mátyás – nyerte meg. Jutalmuk egy-egy legújabb típusú iPad és az Esterházy nyári egyetemen való részvétel- írta a blikk.hu

Felkészítő tanáruk Barkó Gábor Ágoston, aki jutalomként egy soproni szállodában tölthet egy estét, hogy a Rigoletto szentmargitbányai előadását láthassa.Második a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium KANI-ZSÁK csapata, harmadik pedig az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas nevű csapata lett.

- Az Esterházy család több mint négyszáz éve van jelen Magyarország történelmében. Meghatározó kulturális és gazdasági tényező évszázadok óta. Értékközpontú, előremutató és időtálló életfelfogásuk ma is példa lehet- – mondta a versenyzőket köszöntve Ottrubay István, az alapítvány főigazgatója.

A játékos, infokommunikációs eszközöket is felhasználó, kreatív feladatokkal tarkított versenyt az Esterházy Magánalapítvány szervezte. Digitális címerrel és díszlettel, „hozott kincs” készítésével és werkfilmmel egyaránt készülni kellett a döntőre.

Az egész napos megmérettetésen a csapatoknak komoly tudásra, nagy mértékű kreativitásra és eredeti ötletekre egyaránt szüksége volt, a komoly szaktekintélyekből álló zsűri a 14 csapat előadó- és vitakészségét, fotó- és filmkészítési tehetségét, valamint közösségi média jártasságát egyaránt értékelte.

A verseny együttműködő partnere a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.

Címlapfotó:Esterházy Alapítvány

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4412525227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.