Győri hajléktalanok: segítségnyújtás vagy pusztán politikai fogás?
2017. május 22. írta: Cseri Pál

Győri hajléktalanok: segítségnyújtás vagy pusztán politikai fogás?

gyorihajlaktalanok.jpg

Borkai Zsolt polgármester segíteni szeretne a hajléktalanokon. Ez így önmagában jó hír, nemes cél, de a beadott előterjesztéssel, ami az „Elsőként lakhatás” pályázaton való részvételre buzdít, vagyis magával a programmal van egy kis gond.

A kormány szépen kiírta a pályázatot, aminek a lényege, hogy sok pénzre lehet pályázni a városoknak, településeknek, a célja pedig hogy 30-35 utcán vagy nagyon rossz körülmények között élő hajléktalannak biztosítsanak lakhatást, felújított bérlakásokban vagy albérletekben egy éven keresztül.

Megkérdezett szakértők szerint már több hasonló próbálkozás volt a városban és máshol is, de mind kudarcba fulladt.

‘A program azoknál a hajléktalanoknál működhet, akik eddig is hajlandóak voltak beköltözni mondjuk egy munkássszállóba. Akik még azt sem akarják megtenni, náluk nyilvánvalóan nem fog működni az egész, nem fognak együttműködni, hát még az elvárt viselkedési normákat betartani, ebből aztán hatalmas feszültségek keletkezhetnek abban a lakókörnyezetben, ahová beköltöztetik őket.

Ráadásul a szakértők azt mondják, nincs a városban 30-35 fő hajléktalan, akiknek ilyen formában segíteni lehetne.

Mint mondják, a megelőzés lenne az igazi, azt elérni, hogy senki ne kerüljön olyan élethelyzetbe, hogy az utcára kerüljön, ám ezt elérni a manapság szinte lehetetlen. A rendszerváltás óta annyiszor megrángatták, szétszabdalták azt a bizonyos szociális hálót, aminek pont ez lenne az egyik feladata, hogy nem is működik rendesen, és a tendencia évről évre romlik.

Mindazonáltal a segítségnyújtás nagyon fontos, és az hogy senkit ne hagyjon cserben se az állam, se a társadalom, csak lehet, hogy más formát kell választani. Erről lehetne például nem nemzeti, hanem kizárólag szakmai konzultáció városonként. Meg lehetne nézni akár külföldi példákat, nekik hogyan sikerült visszaintegrálni a társadalomba hajléktalan embereket, egyáltalán mennyire voltak sikeresek azok a projektek.

Mindenesetre azoknak a szakembereknek a véleményére kellene építeni, akik nap mint nap a hajléktalan- ellátásban dolgoznak, és tisztában vannak a valós helyzettel, még ha az oly keserű is.  

Addig csak látványos politikai fogásról beszélünk, ahol felhasználják még a hajléktalan embereket is a siker érdekében.

Címlapfotó:o2hir.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4712532709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása