Most dől el, mi lesz helyi buszközlekedés jövője
2017. május 23. írta: BoldiG

Most dől el, mi lesz helyi buszközlekedés jövője

buszkozlekedes-hu-wikpedia-org.jpg

 

Felmerült az ötletet, hogy a város vegye saját kézbe a helyi buszközlekedést, erről volt szó a februári közgyűlésen

Ugyanezen a közgyűlésen Dr. Neupor Zsolt a költségvetés tárgyalásakor plusz forrás biztosítását javasolta az ÉNYKK részére buszvásárlás és járatsűrítés céljából.

Úgy tűnik, hogy a vizsgálat megtörtént, és pénteken kiderül, hogy miként döntenek erről a képviselőink. Vesznek 20 db új Credobust (Nem lennénk meglepve, ha lenne köztük pár abból az új CREDO Econell 13 Cityből, amit nemrég futtattak Győr Városunkban).

Aztán elkotyogta azt is, hogy valószínűleg minden marad a régiben, csak most 10 évre fognak aláírni az ÉNYKKval.Az egyik közgyűlésen  polgármesterünk szópárbajba keveredett az ÉNYKK vezetőjével, amikor a társaság éves beszámolója apropóján kiderült, hogy egyetlen új, a helyi közlekedésben használt busz sem jutott Győrnek a társaság járművei közül.

Ehhez csak még egy adalék a mai állapotokról: a napokban történt kerékpáros-gázolás során az első hírek távolsági buszról szóltak, holott a győri 2-es busszal történt a baleset. Az ok az volt, hogy aznap helyközivel váltották ki a helyi buszt. Hiába igyekeznek tehát – Borkai Zsolt szavai szerint – a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani, ez nem mindig sikerül a 16–18 éves buszok állapota miatt.

– Ezért tettem azt az ígéretet a képviselő-testületnek, hogy záros határidőn belül tanulmányt készíttetünk a szak- értőkkel arról, hogy a helyi közlekedést milyen formában tudná a legelőnyösebben működtetni az önkormányzat. Kiírhatunk közbeszerzést a szolgáltatásra, mivel a szolgáltatási szerződés a busztársasággal idén év végén lejár. Vagy pedig más formában – akár saját vállalat létesítésével – magunk vihetjük tovább.

De az elkészült tanulmány egyértelműen kimondja, hogy külső szolgáltatóval célszerű mindezt megoldani. Itt tartunk most ebben a kérdésben – mondja Borkai Zsolt, aki kérdésünkre ezután a miniszterelnöki bejelentésre tért rá, hiszen az ígéret elektromos buszokra vonatkozott.

– Ezt azért mondanám még képlékenynek, mert igen hosszú folyamat áll előttünk.

Ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen, ki kell alakítani a szolgáltatási hátterét, a töltésnek, minden másnak a helyét, s erre nézve még tanulmányt kell készíteni.

– Hosszabb időszak telik majd el, szerintem legalább két, de inkább három év, mire eljutunk addig, hogy egy elkészült tanulmány birtokában ebből pénz, támogatás legyen, buszvásárlásról és a rendszer felépítéséről beszélhessünk – magyarázza a polgármester.

De a város addig is lépni akar a magasabb színvonalú helyi közlekedés érdekében – hangsúlyozta –, s egyelőre csak gondolkodnak arról, hogy ha kiírják idén az új közbeszerzést az ÉNYKK megbízásának lejártával, akkor azt hosszabb – tízéves – futamidőre teszik (tehát akkor 10 évre marad az ÉNYKK?).

Ekkora időnél ugyanis könnyebb versenyhelyzetet teremteni a cégek között – mondja Borkai, s így nem csupán egy vállalatnak lenne egyedüli és nélkülözhetetlen lehetősége pályázni és becsatlakozni egy szolgáltatásba. Ez – fűzte hozzá – működhet akár több kisebb, buszoztatást végző vállalat beruházásaként is.

Ugyanakkor a jelenlegi probléma megoldására van egy olyan opcionális lehetőség is a polgármester szerint, hogy a város 200 millió forintos keretből hosszú távra bérel – bízva a megfelelő ajánlattételekben – magyar gyártású, jó esetben megyében készült buszokat (Ez ugyebár a Kravtex :)).

 20 darab új busz már bizonyosan javítana a szolgáltatás színvonalán, de mert az egész rendszer igen komplikált, ez sem egyszerű. A fő probléma, hogy az új közbeszerzésbe már bele kell építeni ennek a 20 busznak a működtetését. Egyelőre tehát a lehetőségeket vizsgálják, s ne féljünk: a közösségi közlekedés működtetése mindenhol ugyanilyen komplikált." - foglalta össze a Győrben Közlekedünk

Címlapfotó: hu.wikpedia.org

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4012534055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása