Légy ott!- az önkéntesség jegyében
2017. május 31. írta: Cseri Pál

Légy ott!- az önkéntesség jegyében

legyottazonkentessegjegyben-audi-hu.jpg

Az önkéntességnek Európa sok országában komoly hagyományai vannak, és Magyarországon is egyre erősebb a társadalmi segítségnyújtás ezen módja. Győrben már eddig is számos jó példa született, amiket most újabbak követnek. Önkéntes nagyik, kortárs segítők és a beszélgető hálózat is ilyen jó gyakorlat lehet, de akár még rapid randikon is részt vehetünk…

Az önkéntesség egy hasznos közösséget kovácsol, miközben a benne részt vevők hatékonyan tudnak segíteni másoknak. „Győrben példaértékű az a munka, amit az önkormányzat és a civilek az idősebb korosztály, illetve a fiatal generáció érdekében végeznek.

A Légy ott! projekt elsődleges célcsoportjai a 14-35 éves fiatalok, valamint a 60 éven felüli személyek. A programok elősegítik a generációk közötti együttműködést, erősítik a családokat és a társadalmi összetartozást.

A pályázat keretében megújul a Női Információs Központ, bővülnek a szolgáltatásai, szakmai anyagai, s az önkéntes tanácsadók köre is. Az Önkéntes Misszió program keretében Győr különböző intézményeiben történnek kisebb felújítási munkálatok, és lakókörnyezetek megtisztítása -írja a gyor.hu.

A küldetés a Női Információs Központ felújításával és a „Közösségi Kemence” építésével indul. Utóbbi egy mozgatható, szállítható kemence, amely körül a későbbiekben közösségi programok valósulnak meg.

Az Önkéntes Nagyi Szolgálat már 2017 nyarán működésbe lép (önkéntes képzése június 15-én indul). Nyugdíjas önkéntesek jelentkezését várják, akik egy rövid képzés elvégzése után szívesen vállalnak alkalmanként néhány órás ügyeletet, ahol különböző kreatív tevékenységek mellett gyerekekre vigyáznak.

Az Idősek az Idősekért (beszélgető hálózat) programban részt vevő nyugdíjas önkéntesek képzés után rendszeresen látogatnak egy-egy magányos, idős embert. A beszélgető szolgáltatás is folyamatos, a képzésekbe be lehet kapcsolódni.

A Fiatalok a Fiatalokért (kortárssegítő csoport) programban önként jelentkező középiskolás fiatalok kapnak felkészítést ahhoz, hogy kortársaiknak segítséget tudjanak nyújtani a korosztályt érintő kérdésekben. – számolt be Miklósyné Bertalanfy Mária a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület elnöke.

A program keretében június végén rendezik a „Randevú” párkereső programot a Rómer Házban, mely a város első társkereső rendezvénye. Itt elsősorban azok a fiatal felnőttek ismerkedhetnek, akiknek a munka mellett kevesebb lehetőségük jut erre.

A nyitóelőadás keretében Lakatos Márktól kaphatnak stílus-tanácsokat az érdeklődők. Ezt követően több turnusban Rapid Randik következnek, majd egy zenés-táncos mulatság. Az esemény folytatásaként ősztől a Rómer Házban indul egy önismereti, mentálhigiénés programsorozat, valamint egy filmklub, különböző párkapcsolati témákban. A párok egymásra találását közös kirándulás is segíti.

A Gyalogló Klubban heti rendszerességgel találkozhatnak és gyalogolhatnak együtt a közösségbe és mozogni vágyók. Egy másik mozgásprogram a Szenior Táncklub, ehhez olyan táncolni tudó és szerető önkénteseket várnak, akik egy tanfolyam elvégzése után szívesen vezetnének szenior tánccsoportot.

A projekt keretében még sakkversenyt is rendeznek unoka-nagyszülő párosokkal. Akik szívesen jelentkeznének önkéntesnek, vagy érdeklődnek a programok iránt, a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesületnél tehetik meg (Tel: 30/ 622 1449, facebook.com/legyott; e-mail: legyottgyor@gmail.com).

Címlapfotó:audi.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

 

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7212555531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása