A megtámadott civilek Győrben ünnepeltek: 25 éves az Ökotárs Alapítvány
2017. október 15. írta: Cseri Pali

A megtámadott civilek Győrben ünnepeltek: 25 éves az Ökotárs Alapítvány

oko_forum.jpg

Országunk jelenlegi kormánya az elmúlt években komoly támadásokat indított a civil szervezetek ellen. Városunk vezetői nem csatlakoztak ehhez a nyilvánosság előtt, de a színfalak mögött ugyanúgy az őket bíráló civilek ellen fordultak.  

Ennek ellenére mintegy ötvenen gyűltünk össze azon az óvatosan hirdetett, csendben megtartott győri találkozón, amely az Ökotárs Alapítvány 25. születésnapját volt hivatott megünnepelni.

A jelenlévők mintegy fele a fellépő civil szervezetek tagjaiból, a győriek pedig a helyi civil szervezetek képviselőiből és a város ellenzéki pártjainak egy-egy meghívott vezető tagjából ( MSZP, DK, Jobbik, LMP) tevődtek össze.

bando.jpg

A programot Nagy Bandó András 20 perces fellépése hangolta. A 70 éves humorista és orfűi expolgármester felé áradt a tisztelet és a szeretet. Még akkor is, ha műsora nagy része inkább 10-15 évvel ezelőtti poénokból és régen volt sikereinek emlegetéséből állt. Azért egy-egy „jobbegyenest” bevitt az ellenzéki pártoknak is, ha már megjelentek az eseményen

Majd civil szervezetek mutatkoztak be.

  • A Lépjünk hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület  nevében Csordás Anett szólalt fel.  A halmozottan sérült gyermekek és az őket nevelő családok érdekeinek képviseletére jött létre. Maximális tisztelet ezért a munkáért Anettnek és csapatának!
  • A Védegylet Egyesület nevében Újvári György kapott szót. Céljuk a környezetvédelem, a közösségi termelés és a méltányos kereskedelem népszerűsítése, terjesztése. Igazi öko egyesület. Ha bárkinek ilyen jellegű tervei vannak, célszerű keresni őket. Sokat tudnak segíteni!
  • A Civil Kollégium Alapítvány a helyi ügyek felkarolására, civil szervezetek támogatására jött létre. Segít ügyeket eljuttatni a döntéshozókhoz.
  • A Tanítanék Mozgalom nevében Sulyok Blanka kapott szót. Az oktatás anomáliáinak feltárása, a kormány által tönkretett oktatás helyzetének javítása a céljuk. Szívesen szövetkeznek az ellenzéki pártokkal.
  • A Greenpeace az atomenergia és ezen belül Paks II. ellen hozott fel egyszerű érveket. Előadása inkább tájékoztató jellegű volt néhány érdekes adattal. A jelenlévők többségét nyilván nem kellett meggyőznie.
  • Az Energiaklub témája csatlakozott az előtte szólóhoz. A naperőmű telepek előnyeiről beszélt. Érdekes projektjük a közösségi finanszírozásban létrejövő naperőmű, ahol az átlagember számára is adódik lehetőség, hogy kisbefektetőként részese, tulajdonosa lehessen egy erőműnek. Hamarosan Magyarországon is megépül az első közösségi naperőmű telep.
  • A Magyar Helsinki Bizottság nevében Somogyvári Zoltán mutatkozott be. Elsősorban a menekültek (kizárólag a valódi menekültek!) segítése a feladatuk! De ők azok, akik a börtönök ellenőrzését is végzik, a fogvatartottak körülményeit, jogsérelmeit ellenőrzik, képviselik.

(Sajnos a magyar állam, a börtönök vezetése éppen a találkozó másnapján jelentette be, hogy felmondják ezt a szerződést a Helsinki Bizottsággal. A fogvatartottak független jogvédelme gyakorlatilag megszűnt. )

  • A K-Monitor a hazai korrupció elemzésére, nyilvántartására szakosodott szervezet. Felderítik a korrupciós ügyeket és az információkat tárolják. Olyan speciális szoftvereket készítenek, amely az adatok elemzésével kiszűri a korrupció gyanús eseteket. Használhatók a kormányzati és a magán szférában is a korrupció felderítésére. Ezek az adatok segíteni fognak az ellopott pénzek visszaszerzésében és a korrupt vezetők felelősségre vonásában. Munkájukat önkéntesek, fiatal egyetemisták segítik.
  • Utoljára Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány elnöke szólalt fel. A kevésbé tájékozottak kedvéért: Ők azok, akik a norvég állam által adott támogatásokat elosztják a hazai civil szervezetek között. Ők azok, akiket a TEK és a NAV kommandósai rohantak le, miután Lázár János szemet vetett a norvég pénzekre és sérelmezte, hogy azokat nem a magyar kormány ( konkrétan az ő minisztériuma) kapja Norvégiától.

Az Ökotárs Alapítványt végül, hosszú vizsgálódást követően minden vád alól fel kellett menteni.  De közben sikerült tető alá hozni a „Civil törvényt”, amely a külföldről támogatott civil szervezetek megbélyegzését jelenti orosz minta szerint

A program harmadik része egy pódiumbeszélgetés volt.

Először Koloszár Tamás újságíró a Kisalföld eladásáról és a korábbi évek „független” újságírásáról szólt. Koloszár valószínűleg a helyszínen jött rá, milyen közegbe csöppent. Jelenlegi munkaadója egy on-line autós portál, amely szintén a Lapcom, azaz most már Andy Vajna tulajdona. Leginkább hallgatott és a feltett kérdésekre is csak tőmondatokban válaszolt. Nem tudom kinek, a jelenlévő civileknek, vagy Koloszárnak volt kínosabb a helyzet?

A második beszélgetés Kovács Lászlóval a győri Arrabona Városvédő Egyesület tagjával zajlott, aki a városban a mostani vezetés alatt elkövetett súlyos építészeti és környezeti károsításokat sorolta fel. A jelenlévő győriek többsége persze vagy részt vett ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságra hozásában, vagy legalábbis ismerte a történeteket. Így inkább a megjelent (korábban bemutatkozó) civilek részére volt újdonság.

A pódiumbeszélgetést követően kiscsoportos beszélgetés következett a két felszólalóval. míg Kovács Lászlóval egy pezsgő eszmecsere bontakozott ki a városi épített emlékekről, addig a Koloszár Tamás köré gyűlő csapatnak a kínos csend, és a rövid tőmondatok jutottak.

Valószínű, hogy a Kisalföld aktív stábjából senki nem merte vállalni a megjelenést!

A rendezvény utolsó eseménye az Ökotárs Alapítvány 25. születésnapjának ünneplése volt. A köszöntőt a Reflex Környezetvédő Egyesület  (akik éppen 30 éve alakultak) nevében Dr.Kalas György mondta el, megköszönve a több évtizedes együttműködést, barátságot az Ökotársnak és Móra Veronikának

torta.jpg

A torta nagyon finom volt!

Köszönjük!  

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5612983870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása