Jövő héttől perelni lehet egy közlekedési tábláért, egy köztéri szoborért, vagy egy önkormányzati játszótér elbontásáért
2017. december 29. írta: Cseri Pali

Jövő héttől perelni lehet egy közlekedési tábláért, egy köztéri szoborért, vagy egy önkormányzati játszótér elbontásáért

kresz_tabla.jpg

Bár már 1896-tól működött – a huszadik század derekáig – a Magyar Királyi Közigazgatási Bíróság, a munkaügyi eljárások mellett valószínűleg a közigazgatási perekkel találkozik legritkábban a sajtóban az olvasó. Pedig e területen az állampolgárok jogait is érintő jelentős változások jönnek az új évvel. – A közigazgatási bíráskodás abban speciális más típusú eljárásokhoz képest, hogy nálunk az egyik peres fél, méghozzá az alperes, mindig egy állami szerv, egy közigazgatási hatóság – fektette le az alapokat Barabás Gergely, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) központi igazgatási feladatokkal megbízott közigazgatási bírája.

Elmondta, a statisztikák szerint az ügyek java részét, 50-60 százalékát a pénzügyi bíráskodás teszi ki, ez konkrétan adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát jelenti; ideértve az illeték- és vámügyeket is. Ez után az idegenrendészeti ügyek következnek, aztán ingatlan-nyilvántartási, szociális és gyámügyek, valamint a fogyasztóvédelmi ügyek. A közigazgatási bíráskodás lényege mostanáig az volt, hogy az említett szervek által meghozott, formális határozatokat az adott döntés érintettjei a bíróságon megtámadhatták.

A legnagyobb újdonság, hogy ezt a kört kibővítik:

január elsejétől a közigazgatási szervek bármely cselekménye – amelynek hatása van a jogalanyokra – perelhető lesz az érintettek által.

– Őszinte leszek, nagyon nehéz jelenleg megjelölni annak a pontos körét, hogy ez milyen közigazgatási cselekményeket jelent – mondta Barabás Gergely. Ennek ellenére néhány példát azért kértünk a szakembertől: mi az, amivel eddig nem lehetett bíróságra menni, az újévben viszont már igen. Szerinte ilyen peresíthető cselekmény lehet például egy köztéri szobor felállítása, egy közlekedési tábla kihelyezése vagy egy önkormányzati játszótér elbontása. Az efféle döntések nem úgy születnek, hogy az illetékes szervnél hoznak egy határozatot, amit minden érintettnek kézbesítenek, lehetőséget biztosítva a felülvizsgálatra. Erre viszont jövőre már nem is lesz szükség a bírói jogorvoslathoz.

– Amiről viszont nem szabad megfeledkezni, hogy fő szabály szerint továbbra is a felperesnek kell bizonyítania – óvott a meggondolatlan keresetindítástól Barabás Gergely. Például egy fizetős parkoló zóna kijelölésének megtámadásánál azt kell bizonyítani, hogy ez célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt. Ehhez pedig adott esetben igazságügyi szakértőre lesz szükség.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

A kép illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1313531407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása