Mit csináljunk, ha már így tél van és jönnek a mínuszok Győrbe? Természetes anyagok a jég és hó elolvasztásához
2017. december 31. írta: BoldiG

Mit csináljunk, ha már így tél van és jönnek a mínuszok Győrbe? Természetes anyagok a jég és hó elolvasztásához

havastaj-agraroldal-hu.jpg

Kerüljük el természetes alternatívákkal a konyhasót

Habár a közutakon alkalmazott sózásba nem igazán szólhatunk bele, a saját portánk kezeléséről mi magunk dönthetünk. Ha szeretnél idén környezettudatos alternatívákat alkalmazni otthonod környékén, akkor a következő oldalon találhatsz néhány megoldást, amelyekkel felveheted a küzdelmet a jeges járdák, kocsifeljárók és más felületek ellen.

Hamu

Ez a kandallókból ingyenesen beszerezhető égési melléktermék kálisót tartalmaz. Ez a konyhasóhoz hasonlóan (habár annál lassabban) képes eltüntetni a jeget és a havat, ráadásul egy kis tapadást is biztosít a megfelelő körülmények között. Mivel a hamu színe sötét, így több hőt képes magába szívni a napból. A konyhasóval ellentétben azonban nem veszélyes a növényekre, állatokra és burkolt felületekre.

Lucernaliszt

A leggyakrabban organikus trágyaként alkalmazott lucernaliszt valójában egy igen hatékony hó- és jégolvasztó is, szemcsés textúrájának köszönhetően pedig némi tapadást is biztosít. Enyhe nitrogéntartalma miatt – ettől olyan jó a jég olvasztására – a lucernaliszt sokkal gyengédebb, mint a legtöbb magas nitrogéntartalmú trágya. Mivel tovább marad meg a konyhasónál, ezért csak módjával érdemes alkalmazni.

Maradék kávézacc

A kávézaccban található nitrogén és savak szintén segíthetnek elolvasztani a jeget és a havat. Egy friss hólapátolás után szórd szét a járdán némi plusz tapadás érdekében. Sötét színe miatt (akár a hamu) ez is több meleget képes eltárolni magában a napból.

Takard le

Takard le műanyag fóliákkal a legforgalmasabb részeket (bejáratok, járdák, az ajtó és az autó közötti távolság, stb.) mielőtt leesne a hó. A leesett hó mennyiségétől függően ez után csak le kell lapátolnod vagy ráznod a fóliáról, mielőtt ráfagyhatna.

Cukorrépalé

Sok helyen alkalmazzák a sóval kever cukorrépalevet a jégolvasztó hatás fokozása céljából, azonban a cukorrépa leve már önmagában is felhasználható kisebb mennyiségben a ház körül. A lében található cukrok képesek -11°C-ig csökkenteni a víz fagyáspontját.

Házi készítésű jégolvasztó

Fogj nagyjából 2,5 liter meleg vizet, önts hozzá 6 csepp mosogatószert és 0,55-0,6dl sebfertőtlenítő alkoholt. Keverd össze ezeket alaposan, majd öntsd át az egészet egy pumpás flakonba. Ezzel fellazíthatod a jeget, ami így könnyebben eltávolítható lesz.

Homok

Ha a jég eltüntetése nem feltétlenül fontos, akkor csupán némi homok kiszórásával is biztonságosabbá teheted a befagyott felületeket. Egymáson akár több réteg homokot, sódert vagy akár madártápot is felhasználhatsz, hogy több tapadást biztosíts a felületeknek. Kerüld az agyagalapú macskaalmokat, ugyanis ezek vizes salakká olvadhatnak szét ha nedvességgel érintkeznek, ezzel csak még csúszósabbá téve a járdákat.

(agraroldal)

kép: illusztráció

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr413536519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása