Tömegek mondanak fel a munkahelyeken: Győrben is sokan vándorolnak egyik munkahelyről a másikra?
2018. február 26. írta: Cseri Pali

Tömegek mondanak fel a munkahelyeken: Győrben is sokan vándorolnak egyik munkahelyről a másikra?

munkaero-elvandorlas-autopro-hu.jpg

Nagy az elvándorlás a munkahelyeken.

Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken, pedig ez nem tesz jót a közhangulatnak sem.

Ma már az ipari vállalatoknál is úgy vélekednek, hogy a legolcsóbb munkaerő-toborzás a megtartás. A helyzet senkinek sem jó: újabb és újabb bérfeszültséghez, felmondásokhoz, túlórákhoz vezet.

Nemrég egy magyar tulajdonú, Fejér megyei nagyvállalat előtt megjelentek a szomszéd városban lévő multicég munkatársai és körbekérdezték az éjszakás műszakból kiérkezőket, hogy mennyit keresnek. A megállított dolgozókkal közölték azt is, hogy onnan 30 kilométerrel kellene átjárni, lesz céges busz is és bruttó 48 ezer forinttal többet fizetnek majd nekik kezdőként, ugyanabban a pozícióban - például karbantartóként, hegesztőként, betanított munkásként.

"Kannibalizáció" a magyar munkahelyeken - minden megváltozott

A váltás gyakran nehéz döntés, egy megbecsült munkaerő hirtelen kezdőnek érezheti magát az új helyen, hiába magasabb a fizetése, ő lesz a "jöttment", aki nulláról kezd. Nem is beszélve a juttatások, a közlekedés, s persze a legfontosabb, a közösség okozta bizonytalanságról, valamint arról, hogy "csereszabatosak", azaz bármikor felvehetnek a helyére egy másikat.

A munkavállalói oldal a bért és az emberséges bánásmódot hiányolja, az érdekek pedig egymásnak feszülnek.

Teljesen új jelenség, hogy a munkavállalók közül sokan egyfajta "job hopperként" (állásról állásra ugrálóként) nem akarnak elköteleződni, hanem szabadúszó munkavállalóként tekintenek magukra, és egy jobb lehetőségért bármikor képesek lépni.

A nagyszámú túlóra miatti elégedetlenség okozza a fluktuáció jelentős részét. Ma már sok esetben nem is a jobb fizetésért lépnek át az emberek egy másik munkahelyre, hanem mert már nem bírják a terhelést. Ezek mellett az sem véletlen, hogy jelentősen megugrott a táppénzen lévők aránya is, ami szintén egy menekülési útvonalat tükröz.

Elmúlt annak az ideje, hogy rákényszerítsék az embereket a teljesítményre, de sok cégnél ezt még mindig nem akarják megérteni.

A felmondások jelentős része abból fakad, hogy a dolgozók már nem bírják azt a légkört, ami a munkahelyen van, már nem tűrik azt a stílust, amit az elmúlt években felvett képzetlen és rosszul kiválasztott vezetők megengednek maguknak, akik a kompetenciahiányaikat fenyegetőzéssel, erőszakkal, büntetésekkel próbálják pótolni.

Ez a modell hosszú távon működésképtelen, ezt pusztán béremeléssel nem tudják kozmetikázni. Emellett áldozniuk kell vállalatoknak arra is, hogy megfelelő létszámmal üzemeljenek. Az egészség, a kimerültség ugyanis pénzben nem mérhető!

Jelenleg óriási egyezkedés megy csaknem minden külföldi tulajdonú gyártócég menedzsmentjénél, ahol a magyar vezetők próbálnak minél nagyobb büdzsét kialkudni a béremelésre, miközben a központ menedzserei megalapozott indokokat és főleg számokat kérnek, illetve garanciákat várnak arra, hogy a kért béremelés eléri majd a várt hatást, és nem kell hamarosan újra a zsebükbe nyúlniuk.

A másik eszköz a vezetői mentalitás javítása: szakítani kell a "ha nem tetszik el lehet innen menni!" hozzáállással.

A teljes cikket itt olvashatja: napi.hu

 

(fotó: autopro.hu)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7613699916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása