A JÖVŐ ÚTJA! Ön is  otthonában diagnosztizálhatja az esetleges daganatot Győrben
2018. május 14. írta: Cseri Pali

A JÖVŐ ÚTJA! Ön is otthonában diagnosztizálhatja az esetleges daganatot Győrben

hokamera.jpg

Egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan akár otthoni diagnosztikai módszerekkel is kimutathatóvá válnak egyes daganatok, például az emlőtumor. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bay Péter, a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának vezetője mondta el a részleteket.

Az egyedi eljárás alapja, hogy a kutatócsoport talált egy olyan anyagot, amelyet a bélflóra baktériumai termelnek, ez a vérkeringéssel eljut az emlőrák sejtekhez, ott a ráksejtekre jellemző viselkedést gátolja, miközben az ép sejtek működését nem befolyásolja - mondta a szakember.

Bay Péter kiemelte: ennek az anyagnak a termelődése csökken korai emlőrák esetén, vagyis ez a fék eltűnik a rendszerből. Ez abban segít a kutatóknak, hogy vagy a bélflórában lévő változást tudják vizsgálni és ezen keresztül korai stádiumban lehet azonosítani az emlőtumor megjelenését. Hozzátette:

a bélbaktériumokat székletből tudják vizsgálni, ehhez nem szükséges megszúrni valakit. Így a mintavétel a módszer fejlesztésével otthon is elvégezhető lesz.

Bay Péter elmondta azt is, hogy napokon belül megkezdi csapatával együtt az előkészítő vizsgálatokat, kísérleteket, és reméli, hogy 5 év múlva valamilyen hatékony diagnosztikai eljárást le tudnak tenni az asztalra.

A szakember lát arra lehetőséget, hogy több mindent lehet majd házi módszerrel diagnosztizálni, másfajta betegségeknél is leírtak ilyen változásokat - mint a bélflóra esetében a debreceni kutatócsoport tette -, például az inzulinrezisztencia, vagy gyulladásos bélbetegség esetében. Az, hogy ez meg is valósuljon más esetekben is, attól függ, hogy a többi diagnosztikai eljárás közül melyik lesz az olcsóbb vagy hatékonyabb - tette hozzá a Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoportjának vezetője.

(infostart)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8713923910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása