Bátor gyerekeket a győri iskolákba! - Negyven iskolában indulhat képzés országosan
2018. június 28. írta: Cseri Pali

Bátor gyerekeket a győri iskolákba! - Negyven iskolában indulhat képzés országosan

tanulok_mno.jpg

Nagyon fontos, hogy a tanulók pontosan tisztában legyenek a jogaikkal egy iskolában, és ezzel a tanárok és a szülők is tisztában legyenek. Azért is kell megismerniük ezeket a jogokat, hogy határozottabbak az oktatási intézmények falai között. Így lehetnek később jogtudatos és a törvényeket betartó felnőttek.

Közösségi gyűjtést indított a Társaság a Szabadságjogokért  (TASZ) MONDO-s csapata, hogy negyven nyitott iskolába vihesse el két órás, a pedagógusoknak szóló workshopját.

Ha az adománygyűjtés sikeres lesz, az intézmények mindegyike kap egy-egy pakli MONDO kártyát is, hogy a mindennapi tanításba be tudják emelni a jogtudatosító kártyajátékot, mint oktatási segédeszközt.

A NIOK Alapítvány adjukössze.hu oldalán futó kampány jelmondata: “Bátor gyerekeket az iskolába!”. A MONDO csapata az akcióval 900 ezer forintot szeretne összegyűjteni, amiből megvalósítható a képzéssorozat. Ha az akció eredményes, akkor jövőre - a tanároknak szóló, őszi tréningeket követően - több ezer gyerek kezdhet el tanulni a saját jogairól a MONDO segítségével, iskolai keretek között.

A MONDO egy komplex program, amelynek célja a gyerekek jogtudatosítása és amely a MONDO nevű kártyajátékra épül. A MONDO-t eredetileg fogyatékkal élő, intézetekben élő gyerekek számára fejlesztette ki a TASZ, valamint a sérült gyermekeket nevelő Csillagház Általános Iskola, azonban a játék fejlesztése során egyértelművé vált, hogy bizonyos helyzetek felismerése az ép gyermekek számára is esszenciális azért, hogy meg tudják magukat védeni (azaz, hogy felismerjék, ha jogsérelem éri őket). A kártya célcsoportja a 8-12 éves korosztály, de bizonyos témáiról már akár óvodás korú gyermekekkel is lehet beszélgetni. A MONDO-hoz tartozik egy szülői és egy, a kerettantervi kapcsolódásokat is tartalmazó, pedagógiai segédanyag. Utóbbi segít abban, hogy a jogtudatosító kártyajátékot a tanárok a mindennapi oktatásba is be tudják vinni. A kártya online is megvásárolható.

"Ha fontos neked, hogy a jogakiról tanuló gyerekekből jogtudatos felnőttek legyenek, támogasd te is a kezdeményezést!" - zárja a kampány indulásáról szóló közleményét a TASZ. Még több információt itt lehet találni a  MONDO-ról!


Fotó: mno.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6114078983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása