GYŐRI MAGAS VÉRNYOMÁSSAL KÜZDŐK, FIGYELEM: 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztették fel!
2018. június 30. írta: Cseri Pali

GYŐRI MAGAS VÉRNYOMÁSSAL KÜZDŐK, FIGYELEM: 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását függesztették fel!

magasvernyomas.jpg

Összesen huszonhét gyógyszer forgalmazását függesztették fel, mert felmerült a gyanú, hogy minőségi hibás lehet a hatóanyaguk.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását itthon, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények gyógyszer-hatóanyaga – derül ki az OGYÉI oldalán közzétett hivatalos táblázatból, amelyben tételesen felsorolták, mely gyógyszereket hívták vissza. Mindegyik készítmény hatóanyaga a valzartán, illetve egy részük vízhajtó hatóanyagot is tartalmaz.

Az OGYÉI honlapján a Kivonás/felfüggesztés menüpontban található táblázatban összesen huszonhét olyan gyógyszer található, amelyeket forgalmazását felfüggesztették pénteken. Ezek között vannak olyan készítmények, amelynél csak bizonyos gyártási tételeket érint a felfüggesztés, a többinél viszont valamennyi fellelhetőt.

Mindegyik érintett gyógyszer tartalmazza a valzartán nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyagot, és egy részükben emellett van egy hidroklorotiazid (HCT) nevű vízhajtó hatóanyag is. Többféle nevű, összetételű, hatáserősségű készítmény található a táblázatban, és nem egy, hanem több gyártó termékeiről van szó.

Az OGYÉI mindegyik gyógyszerhez mellékelte a felfüggesztésről szóló határozatokat. Ezekben az olvasható: az érintett gyógyszerre vonatkozóan bejelentés érkezett az OGYÉI-be arról, hogy a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájával kapcsolatban vizsgálat indult a gyártóhelyen. Az OGYÉI a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított „minőségi hiba kivizsgálása iránt”. A forgalmazást a vizsgálat végéig függesztették fel. Azt nem tudni, pontosan mi lehet ez a minőségi hiba.

Mivel a hatóság részletesen, törzskönyvi szám, pontos név, összetétel és hatáserősség alapján jelölte meg, mely gyógyszerek forgalmazását függesztették fel, valószínű, hogy a valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

A hvg.hu kereste az ügyben az OGYÉI illetékeseit, de a hivatalban péntek délután már senkit sem tudtak kapcsolni, arra hivatkozva, hogy pénteken 14 óráig tartott ott a munkaidő. Cikkükben kizárólag az OGYÉI honlapján fellelhető hivatalosa információk szerepelnek. A hatóság az ügyben "sajtónyilvános" közleményt péntek délutánig nem tett közzé.

A hvg.hu úgy tudja: a gyógyszertáraknak a hatóság elküldte a felfüggesztésről szóló értesítést.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7514084721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása