SEMMI NEM SZÁMÍT? Belső elkerülő út rombolná tovább Győr természeti értékeit
2018. október 20. írta: Cseri Pali

SEMMI NEM SZÁMÍT? Belső elkerülő út rombolná tovább Győr természeti értékeit

belso_ut.jpg

A tervezett út két ütemben épülne meg, és ahogy az út tervezett kivitelezése két szakaszra oszlik az egyesület tagjainak első benyomásai alapján ketté válnak a helyi érdekek is. Míg az I. ütemben megvalósuló szakasz mellett élők alternatív útvonalért lobbiznak, addig a II. szakasz mellett élők leginkább az egész fejlesztést elutasítják. A szervezet leginkább velük tud egyetérteni, a megismert adatok alapján az út megépítése nem igazán indokolt.

Tudni kell, hogy az út tervei a nyolcvanas években készültek el, akkor, amikor a városnak ez a része teljesen lakatlan volt. A célja az volt, hogy az akkori ipari parkot (Gyárvárost) összekösse a 14. számú főúttal és a belvárost keletről mentesítse a tehergépjárművektől. Aztán az évek teltek a város terjeszkedett, s épp az idén adták át azt az elkerülő utat, amely néhány kilométerrel keletre teljesíti a harminc évvel ezelőtti célokat.

Már az út tervezett “belső elkerülő” neve is ellentmondásos, hiszen hogyan lehet valamit belül elkerülni. A tervezett út nem elkerül hanem tovább rombol két, a helyi adottságokhoz viszonyítva jelentős természeti területet.

A környezeti engedély megszerzéséért az önkormányzat elkészíttette a fejlesztés környezeti hatásvizsgálatát, melyről a Zöldhatóság szeptember végén közmeghallgatást tartott.

És a Homo sapienst ki védi meg?” vetette fel az egyik hozzászóló a közmeghallgatáson. A gondolat jól szemlélteti az első ütem mellett élő közösség álláspontját, miszerint kell az az út, csak véletlenül se a kertjeik végébe, sokkal inkább a házaktól minél messzebb, benn a védett természeti terület közepén...

Mindig elkeserít a zsigerbeszéd mikor jön a “nehogymárafutrinkákbékákgőtékmadarakfontosabbakazembereknél” gondolat. Megítélésük szerint részben emiatt a végtelenül önző emberi álláspont miatt rohanunk egyre gyorsulva a végzetünkbe.

Az elmúlt években nagyon megváltozott ez a terület: elburjánzva terjeszkedik a város a zöld terület rovására, derül ki a helyszínen tett sétán.  Igencsak jómódú villák sorakoznak egymás mellett. Az utcán a legújabb menő kocsik, közülük több német rendszámmal. Az ismerős kezdőbetűk nem hagynak kétséget: az út megépülésével igazán könnyeddé válna az eljutás a munkahelyre.  

A tanulmányból aztán kiderül, a változatok közül a házakhoz legközelebbi útnak a várható zajterhelése jócskán elmarad a határértéktől, de ez nem számít, hiszen ők a csend és a csodálatos környezet miatt választották lakóhelyül a városrészt és a legkisebb mértékben sem szeretnék hallani a közlekedő járművek zaját, talán még a sajtjukét sem...

Miért nem védett a Bálványos?

A második ütem helyszínén a helyiek képviselői várták a Reflex Környezetvédő Egyesület tagjait.. Az őszi napsütésben csodálatos a nádas terület, melyet északról színesbe öltözött lombú erdő keretez. Hogyan lehet, hogy ez a csodálatos, mesebeli terület nem élvez védettséget? - fogalmazódik meg bennünk a kérdés.  Hamar kiderül helyi vezetőktől, hogy azonosan gondolkoznak a temészeti értékekről. Az ő céljuk, hogy valamiképp megakadályozzák az út megépítését és megóvják ezt a csodálatos környezetet. Azt is megtudják, hogy a másik területen élőkkel még az egyeztetés sem igazán gördülékeny, nem igazán akarnak velük szóba állni, mint ahogy - ellentétben a másik csapattal - idáig a város vezetésénél is hiába kopogtattak.

A terület szélén büszkén mutatják a közösségi összefogás eredményeképp elkészült játszóteret. Megtudják, hogy az évek alatt hogyan sikerült a területet megtisztítani az illegális hulladéklerakóktól és hogyan érték el a városnál, hogy a helyi gyerekeknek elkészüljön a játszótér és hogy mennyi közel áll szívükhöz a Bálványos nádas, fás, mezős területe.

 

Forrás: Reflex Környezetvédő Egyesület

 

Fotó: Facebook

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1914311925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása