FELSEJLIK KEDVES GYŐRIEK, HOGY MIÉRT SZÁNTOTTÁK BE A LAKÁSTAKARÉKOKAT? A szegényebbek menjenek a francba!
2018. október 22. írta: BoldiG

FELSEJLIK KEDVES GYŐRIEK, HOGY MIÉRT SZÁNTOTTÁK BE A LAKÁSTAKARÉKOKAT? A szegényebbek menjenek a francba!

nok_otthon_hu.jpg

Sok mindenről írtak már a lapok a lakástakarékok állami támogatásának pillanatok alatt történő megszüntetése kapcsán, de a valóságról úgy tűnik kicsit lassan jut el az infó.

Jól látszik, hogy miközben az állami támogatást a kisösszegben megtakarítóktól sajnálja a kormány,  azokat akik maguktól is képesek lakást venni, lelkesen támogatja - írja a napi.hu. Többel, mint amennyi a lakástakarékosság után járt - írja Azénpénzem.hu pénzügyi szakblog.

A lakáslottóról már mi is írtunk tavaly, az eltelt másfél év alatt a jegybank egyetlen 180 hónapos futamidejű nemzeti otthonteremtési közösség toborzását hagyta jóvá részére (emellett fel is szólították a társaságot tőkerendezésre).

A honlapjukon feltüntetett eredmények sem tűnnek igazán fényesnek, ugyanis mindössze EGYETLEN közösséget sikerült szervezniük,

- az "új lakóingatlan megszerzésére lehetőséget szerzett tagok száma: 38;

- új lakóingatlan ténylegesen tulajdonjogát szerzett tagok száma: 2.

Ja, hogy ez nem sok?!

A múlt héten a társaság megállapodást kötött az állami tulajdonban levő Budapest Bankkal, amit honlapján stratégiai partnerként tüntet fel. Az együttműködés keretében a nemzeti otthonteremtési közösségek azon tagjai, akik új építésű lakásvásárlásuk során a közösségi finanszírozás összegén túlmenően kiegészítő forrást is igénybe kívánnak venni, finanszírozási igényüket a Budapest Banktól igényelhető, kedvező hitelekkel elégíthetik ki. A két "partner" kölcsönösen ajánlja egymás termékeit ügyfeleinek.

Ugyanekkor egy meglehetősen árulkodó új konstrukcióval is kirukkolt a Central NOK - mutat rá Azénpénzem.hu. A "Rapid" elnevezésű termék már első ránézésre elsősorban azoknak szól, akiknek egy csepp gondot nem okozna a lakás vételárának kifizetése. A tagok vállalják ugyanis, hogy az első kiválasztásig minden naptári évben - beleértve a jogosultság megszerzését követő időszakot is - "előtakarékosságként" befizetik a hátralévő kötelezettségük 40 százalékát. A közösség tagjai minden kiválasztáson a hátralévő befizetési kötelezettségük 60 százalékának megfelelő licitajánlatot tesznek.

A NOK Rapid közösség egyedi vállalásait teljesítő tagok 47 hónap alatt szerezhetnek ingatlanvásárlási jogosultságot. Természetesen erre a megoldásra is jár a 30 százalékos, akár 4,5 millió forintra rúgó állami támogatás. Egy közösségre 330-540 millió forintos állami támogatás jut.

Vagyis a képlet úgy tűnhet, hogy az állami támogatást elveszik a rászorultabbaktól és odaadják azoknak, akiknek ez valóban legfeljebb egy medencét vagy szaunát jelent. A helyzet azonban valójában ennél is cifrább - hívja fel a figyelmet Azénpénzem.hu. A részletes kalkulációt megnézve ugyanis az állami támogatás egy része a szervező zsebében landol.

A blog idézi Török Bélát, a Central NOK vezérigazgatóját is, aki a HVG-nek megjegyezte, hogy a "a lakás-takarékpénztár és a NOK külön törvényi szabályozás alá esik, és a mostani változások a NOK szabályozást nem érintik".

A jogosultságot szerzett tagok egyéni számlájához kapcsolódóan pedig szavai szerint 175 millió forint állami támogatás vár lehívásra, az első kifizetésekhez pedig épp a napokban jutottak hozzá az ügyfelek. A vezérigazgató továbbá büszkélkedett azzal, hogy két új közösség megalakítása már folyamatban van, ügyfélszámuk pedig folyamatosan nő.

Török Béla szerint a kedvezményes áfa kivezetése csak élénkíteni fogja a NOK iránti keresletet, mivel a hosszú távon új ingatlan vásárlásában gondolkodó ügyfelek szerinte sokkal inkább figyelembe veszik majd tervezésüknél a termékeik előnyeit.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr114315897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása