FELESLEGESEN PUSZTÍTJUK EL A HALAK NEGYEDÉT?  Nem védi meg a szív- és érrendszerünket az omega-3 és a D-vitamin
2018. november 14. írta: Cseri Pali

FELESLEGESEN PUSZTÍTJUK EL A HALAK NEGYEDÉT? Nem védi meg a szív- és érrendszerünket az omega-3 és a D-vitamin

hal.jpg

A kutatásban 26000 egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt a jelentkező eü problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében.

Teljesen felesleges D-vitamint és omega-3 zsírsavakat szedni a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen – erre jutottak havardi kutatók a brit The Independent beszámolója szerint. A kutatók a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmányaik szerint arra jutottak, hogy a két táplálékkiegészítőt szedő ötven év felettiek között ugyanolyan arányban fordultak elő szívbetegeségek, vagy daganatos megbetegedések mint azok között, akik placebót kaptak.

A kutatás során 26 ezer egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt viszont a jelentkező egészségügyi problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) viszont nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében. A kutatók így arra jutottak, hogy a D-vitamin és az omega-3 szedése azt az illúziót keltheti az emberekben, hogy tesznek valamit a szívbetegségek megelőzésére, pedig valójában egyáltalán nem.

Egy kutatás szerint a halolajnak egy koncentráltabb, gyógyszerészeti formája ugyanakkor segíthet az olyanokon, akik már átestek infarktuson, vagy akiknél magas a szívbetegségek kockázata. A D-vitamin emellett egyébként szintén nagyon hasznos, főleg gyermekkorban vagy terhesség esetén, ugyanis segít a kalciumot beépíteni a csontokba, de a mostani kutatás azt mutatja, hogy szívbetegségekkel valószínűleg nem függ össze- írta a HVG.hu.

(greenfo)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3814372623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása