MUNKAERŐHIÁNY GYŐRBEN: Miért menekülnek sokan a munkahelyekről?
2018. november 19. írta: Cseri Pali

MUNKAERŐHIÁNY GYŐRBEN: Miért menekülnek sokan a munkahelyekről?

munkihiany.jpg

Már többször írtunk, nem véletlenül, a munkaerőhiányról, ami egyre súlyosabb lesz és egyre több cég ismeri be, hogy baj van. Ez a beismerés, fél vagy egy évvel ezelőtt, sok helyen hiányzott, amelynek meg voltak és vannak az okai, természetesen.

Amikor munkerőhiány van egy cégnél, nagyon sok mindenre hatással van, mondja egy általunk megkérdezett szakértő, és ezek a hatások oskszor negatívan érintik a termelést, a minőséget, a kiszállítási határidőket, satöbbi. Ezért a cégek általában nem akarják, hogy az adatok publikusak legyenek, még akkor sem, ha mindenki számára nyilvánvaló. Félnek, hogy emiatt például a vevők elfordulnak tőlük, esetleg más alternatívákat keresnek.

Egy cégnél fontos, hogy sem a vevői, sem pedig a befektetői bizalmat nem szeretnék megingatni. Ugyanis a befektető, tudja, hogy ha valahol munkaerőhiány van, akkor egy idő után bizony a zsebébe kell nyúlnia. Ez az egész, ezzel kapcsolatos titkolózás a vállalatok versenypiaci helyzetéről szól leginkább. Ezzel a cégek saját maguknak is teremtenek egy olyan helyzetet, hogy a megoldások felé sokkal kevésbé lesznek nyitottak.

Sokszor más felületeken pedig ugyanezek a cégek beismernek mindent, főleg akkor, amikor olyan helyeken is megjelennek álláshirdetéseik, amelyekről tudni, hogy teljesen felesleges. Azt, hogy országszerte nincs munkaerő, az is jól mutatja, hogy gombamód megszaporodtak a fejvadász cégek, gyakorlatilag több fejvadász cég van, mint ahány munkahely.

Amit egyes szakszervezetek és velük együtt a közgazdászok is próbálnak megértetni a szektor minden egyes szereplőjével, hogy a munkaerőhiány ma nagyon nagy részben leginkább a fluktuációból, a dolgozói elvándorlásból fakad. A fluktuációs ráta most olyan 40 százalék körül van, de vannak cégek, ahol ez már 80 százalék körül jár. Csak hogy lássuk az arányokat, azt szokták mondani, hogy normál körülmények között a 3-5 százalék közötti fluktuáció, a dolgozói állomány kicserélődése, még jót is tehet egy adott cégnek, az még teljesen normális szint.

Hallottunk olyan cégről, amelynél a fluktuáció mértékére jellemző, hogy augusztusban 140 dolgozót felvettek és ugyanebben a hónapban 120 dolgozó fel is mondott. Na, ilyen esetekben már a cégvezetésnek nagyon komolyan el kell gondolkodni, hogy mit rontott el.

Kormányzati szinten természetesen érzékelik a problémát, csak nincsen kidolgozott stratégiájuk. Most, amikor a közszférából terelnek át a versenyszférába embereket, erősen el lehet gondolkodni azon, hogy mennyire erős a realitásérzéke annak, aki ezt hatékony megoldásnak tartja. Ugyanis nagyon alacsony az a sikerfaktor, ami ebben a megoldásban benne lehet. Csak nézzünk meg egy termelési területet, a maga összes adottságával együtt, és egy irodai területet, máris láthatjuk, hogy nem “csereszabatosak” az ott dolgozó emberek. A másik nagyon sajnálatos tény pedig, hogy az országba most bejönni szándékozó munkáltatóknak a politika szemrebbenés nélkül hazudik. Van olyan cég, ahol mondjuk pár száz fővel akarnak fejleszteni -erre kapnak állami támogatást-, de már eleve ennyi fővel mínuszban vannak, és amikor megkérdezik tőlük, hogy mégis mire alapozzátok a fejlesztést, a vezetők elmondják, hogy a kormány olyan víziókat, valótlanságokat  ad elő a tulajdonosoknak, befektetőknek, hogy csak na.

Ezt, ha kivetítjük a munkaerő létszámának kérdésére, akkor látjuk, hogy rengeteg a külföldi vendégmunkás az országban, velük igyekeznek pótolni a hiányzó munkaerőt. Néhány nagyobb, Magyarországra érkező beruházást jelentenek be időnként, vagyis hogy nyitnak új gyárakat, üzemeket.

Ezek mögött két vagy három dolog lehet: vagy teljesen dilettáns a szakpolitika, vagy pedig az, hogy valamely más pontján a munka világának, olyan kiáramlásra számítanak, amit sürgősen pótolni kell a munkanélküliség és a gazdasági eredmények miatt.

Lehet még az oka az is, hogy olyan információ birtokában van a kormány, amely azt feltételezi, hogy a munkaerőhiány kérdését majd kezelni fogja, például a technológiai változás valamilyen formában felszabaduló munkaerőt fog generálni, ennek egyébként már a kapujában lehetünk.

kép: illusztráció

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1914381710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása