RÁDIÓ 1 GYŐRBEN: Dolgozniuk kell még, hogy megkedveljék őket a hallgatók
2018. november 30. írta: BoldiG

RÁDIÓ 1 GYŐRBEN: Dolgozniuk kell még, hogy megkedveljék őket a hallgatók

radio1-fbcover.jpg

 

Nemrég jelent meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megyei jogú városi rádióhallgatottság mérésének eredménye, vannak benne érdekes pontok, amiket szerintünk fontos lehete kiemelni.

Győrben még a Rádió 1-nek, azaz az Andy Vajna-hoz köthető rádiónak dolgoznia kell, hogy igazán megszeressék, nincs benne a Top 10-ben sem.

A kutatásból az látszik, hogy a 15 éves és  annál idősebb lakosság 41 százaléka naponta, míg 61 százaléka heti rendszerességgel hallgat helyi rádiót. Ez első látásra elmarad a hasonló országos és budapesti értékektől, de a kép kicsit csalóka: természetesen ennél magasabb, heti szinten jóval 80 százalék feletti értéket kapnánk, ha az országos rádiókat is ide vennénk.

Ugyanakkor ezek a számok önmagukban jobban megmutatják a vidéki központok rádióinak erejét és piaci pozícióját:

‘napi szinten a megyei jogú városokban minden tíz emberből négy elérhető kizárólag helyi rádiók által, heti szinten közel kétharmaduk.

hallg-gorbe-videkiradio-nmhh.jpg

A diagram jól szemlélteti, hogy a rádió az első számú médium a napi rutinban a vidéki központokban élő magyarok nagy tömegei számára: reggel felkeléskor ugrik meg a rádióhallgatók száma, 7 és 8 óra között ér a csúcsra, a délelőtt folyamán lassan ereszkedik, majd a nap további részében tovább mérséklődik, hogy aztán a késő délutáni, esti órákban átadja a helyét a televíziónak, majd az alvásnak. Hétvégén kevésbé markáns a reggeli csúcs, egyenletesebb a helyi rádiók hallgatásának napközbeni megoszlása.

toplista-szazalekos-videkiradio-nmhh.jpg

A napi elérés százalékos alapú települési toplistáját zömmel olyan adók dominálják, amelyeknek nincs helyi vetélytársuk, és „csak” az országos adókkal kell konkurálniuk, illetve olyan régi, bejáratott rádiók (vagy Rádió 1-es reinkarnációjuk), amelyek hosszú évek, nem ritkán évtizedek óta mélyen beágyazódtak a helyi köztudatba. Figyelemre méltó, hogy a megyei jogú városok top10-es listájában minden adó megközelíti a 30%-os napi hallgatottságot, a top3-ban pedig a 40%-ot- írják a dokumentumban.

toplista-fo-videkiradio-nmhh.jpg

Ha végignézzük a számokat ezért volt fontos, hogy a NER-lovagok elfoglalják a helyi sajtót és a rádiókat, mert az országos médiumokon túl, helyi szinten rengeteg embert tudnak pluszban elérni, és így is lehet terjeszteni az “igét”, ha éppen a kormány úgy akarja.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4414406620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása