RENGETEGET SPÓROLHAT, DE MÁR CSAK EGYETLEN NAPIG! Sokkal több maradhat a zsebében
2018. december 30. írta: BoldiG

RENGETEGET SPÓROLHAT, DE MÁR CSAK EGYETLEN NAPIG! Sokkal több maradhat a zsebében

penzkupac-nyuuz-hu.jpg

Holnap jár le három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást biztosító - határidő.

Első, eddig lehet választani az alanyi mentességet az áfában.

Másodszor, holnapig választható a KATA (kisadózók tételes adója)

Harmadrészt akkor jár le a KIVA (kisvállalati adó) hatálya alá történő bejelentkezés határideje is.

Mindez azokat érinti, akik keddtől, azaz január 1-től ezek valamelyike szerint szeretnének adózni. Maga az eljárás egyszerű, mindössze annyit kell tenni, hogy december 31-e, azaz HOLNAP éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak..

Nézzük sorban az előnyöket dióhéjban:

Nő a vállalkozások áfamentességének határa

Jövőre négymillióval emelkedik: tizenkétmillió forint lesz. Az ÁFA alanyi mentesség egy évre választható. Szilvesztert követően az alanyi mentességet legközelebb már csak a 2020-as adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

Az alanyi adómentes vállalkozásnak – fő szabály szerint – nem kell áfát felszámítania, fizetnie, sőt még áfa bevallást sem kell benyújtania. A KATA-t választók amennyiben az alanyi mentességet is választják, akkor már ténylegesen minimálisra csökkentik az adminisztrációjukat.

Ha KATA-zni akar, holnapig jelezze

Ekkor a teljes 2019-es évben így adózhatnak. Aki majd jövőre választja, annak azzal számolnia kell, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön - azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő – bevallást is el kell készítenie. A KATA bevételi határa 12 millió forint.

Végül röviden a KIVA-ról

Aki jogosult a KIVA választására és munkavállalóval rendelkezik, azon cégeknek minimum a 80 százaléka jobban járna, több mint 10 százalékot spórolhatnának. 2019-ben az eddigieknél is több cég lesz KIVA-ra jogosult, ugyanis az eddigi ötszázmillióról a duplájára, egymilliárd forintra nő a  belépési határ. KIVA-ra váltani bármikor év közben is lehet, de a 2018-os zárás miatt legkésőbb december 31-ig célszerű dönteni. Ez azért lényeges, mert a KIVA alanyisággal a cégnek ugyanis mindenképp új, önálló üzleti év kezdődik.

Mindezt hol?

Az új adózási mód bejelentésére szolgáló nyomtatványok a NAV honlapjáról tölthetőek le és vagy elektronikusan nyújtandóak be, vagy postai úton, illetve személyesen is előterjeszthetőek.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8614523716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása