MÁR A FIDESZ KORMÁNY SEM BÍZ KOMOLY DOLGOT BORKAI ZSOLTÉKRA?! A nagy lóvéba nem lesz beleszólásuk
2019. január 09. írta: BoldiG

MÁR A FIDESZ KORMÁNY SEM BÍZ KOMOLY DOLGOT BORKAI ZSOLTÉKRA?! A nagy lóvéba nem lesz beleszólásuk

orbannapi.jpg

Az évvégi törvénykezési roham során jelent meg egy törvény, amellyel a kormány tovább központosítja a beruházásokat. Talán aggódnak, hogy nem a megfelelő kezekbe kerülnek a beruházások.

Az új törvény szerint, ha valamelyik önkormányzat 700 milliónál drágább beruházást végezne, amelyben van központi költségvetési forrás, akkor az építtetői feladatokat a most létrehozandó ún. Beruházási Ügynökség végzi majd.  Az állam által folytatott építkezések többségét már az idéntől ez a szervezet végzi, a törvény ezen szakasza hatályba lépett. Nincs apelláta, az ügynökség jogosult lesz a kisajátításra, ha az érdekei úgy kívánják.

Eddig ez, “leszámítva” a jelenlegi közbeszerzések mutyi jellegét, még hasznos is lehetne, ha levágnának sok vízfejet.

A meghozott jogszabály azonban beleavatkozik újfent az önkormányzatok életébe, ugyanis a jövő évtől, azaz 2020-tól a települések jelentősebb építkezéseit is a Beruházási Ügynökség alá akarja rendelni.  A feltétele ennek, hogy ne érintsen EU-s pénzt, több legyen mint 700 millió és a központi költségvetés biztosítson hozzá forrást. Ráadásul a törvény nem csupán akkor veszi ki az önkormányzatok kezéből a beruházások lebonyolítását, ha előzetesen túllépi a tervezett összeget, de akkor is, ha ez menet közben derül ki.

A törvény szerint az ügynökségnek joga lesz, hogy alvállalkozóval dolgoztasson és ez az alvállalkozó akár az önkormányzat cége is lehet. Vagyis a törvény lényegében azt mondja ki, hogy akkor veheti el az építkezés felügyeletét a Miniszterelnökség cége egy önkormányzattól, amikor akarja. És ha nem akarja, akkor hagyhatja, hogy egy városban a helyi vezetők döntsék el, milyen épületet szeretnének látni, és azt ki építse. Az ügynökség ezeket a munkákat is ellenőrzi majd, így csak az elvi lehetőség adott, hogy a a legfontosabb döntések helyben is maradhassanak.

Feltehetjük a kérdést, miért van erre szükség?

Az építőiparban tapasztalható szakemberhiányt a Beruházási Ügynökség sem képes megoldani, így  nem lesz képes a hozzá kerülő beruházások teljes körű lebonyolítására, vagyis alvállalkozókra biztosan szükség lesz számos esetben, és ez még jobban lassíthatja az eddig is problémás beruházásokat.

A törvény indoklásában pedig azt írják:

"Az állami magasépítési beruházások új rendszerben történő előkészítéséhez és megvalósításához nemcsak az állami beruházások új koncepciójának kidolgozására van szükség, hanem olyan szervezet létrehozására is, mely képes garantálni az állami érdekek teljes körű szem előtt tartása mellett a központi költségvetési forrásból megvalósuló mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiemelkedő értéket képviselő építési beruházások költséghatékony, határidőre történő megvalósítását."

Tombol a központi tervgazdálkodás!

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5814551272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása