FIGYELJENEK JOBBAN A KEDVEZMÉNYEKRE! A győri családoknak is üzent a Pénzügyminisztérium
2019. január 14. írta: Cseri Pali

FIGYELJENEK JOBBAN A KEDVEZMÉNYEKRE! A győri családoknak is üzent a Pénzügyminisztérium

csaladi_adokedvezmeny_szamol720.jpg

A Pénzügyminisztérium (PM) azt szeretné elérni, hogy minden érintett már januárban igénybe tudja venni a neki járó adókedvezményeket, és így a fizetése már januárban is több lenne a kedvezmény összegével - mondta Izer Norbert, a tárca adóügyekért felelős államtitkára sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Gondot jelent, hogy több tízezer dolgozó késve adja le a szükséges nyilatkozatot, például a családi kedvezmény igénybevételéhez.A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családoknak gyermekenként 20 ezer, vagyis együtt 40 ezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 000 forint adómegtakarítást jelent. Az szja-bevallásokban rendszerint 1,1 millió magánszemély veszi igénybe a családi kedvezményt, 2018. januárjában viszont csak 727 ezren érvényesítették a kedvezményt, ők időben adták le az adóelőlegről szóló nyilatkozatukat a munkáltatóknak.

A PM figyelem-felhívó kampányának az a célja, hogy mindenki időben leadja a kedvezmények igénybevételéhez szükséges nyomtatványokat, de fontos megemlíteni, hogy a kedvezmény nem veszik el akkor sem, ha azt most az adóelőleg számításakor elfelejtik figyelembe venni - mondta Izer Norbert államtitkár.

Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja.

Emellett idén havi 7450 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet az erről szóló kormányrendelet felsorol, ilyen például a laktóz- vagy gluténérzékenység is.

2014-től már nemcsak a fizetendő személyi jövedelemadóból, hanem az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonhatják a dolgozók a kedvezmény összegét. A plusz összegek főként az alacsony keresetből élő többgyermekes családok lehetőségeit bővítik, s azokat hozzák kedvezőbb helyzetbe, akik egyedül nevelik a gyermekeiket - jelezte az államtitkár.

A sokat keresők jól jártak

2016-tól nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye is. A két gyermeket nevelő szülőknél a fokozatos emeléssel 2019-re megduplázódott az adókedvezmény és a négy évvel ezelőtti havi 20 000 forint helyett már 40 000 forint marad a szülőknél. Míg 2010-ben mindösszesen 12 milliárd forintot fordított az állam családi adókedvezményre, és a nagycsaládosoknak járt csupán néhány ezer forintos havi adóenyhítés, addig az idén a PM számításai szerint 360 milliárd forint marad a legálisan dolgozó és gyermeket nevelő szülőknél a családi adókedvezménynek köszönhetően - mondta az államtitkár.

Izer Norbert szerint a másik, a legkisebb családokat segítő kedvezmény is állandó és kiszámítható, 2015 óta egyedüliként az Európai Unióban a kormány két éven keresztül egyfajta "állami nászajándékkal" támogatja a házasulókat. A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető.

Idén havi 7450 forint személyi kedvezményt kapnak az adóból azok, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azok is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet az erről szóló kormányrendelet felsorol. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat, illetve a felsorolt betegségek esetén az orvosi igazolás, amelyet a szakorvos vagy a rendelkezésre álló leletek alapján a háziorvos állít ki a jogosult részére - mutatott rá az államtitkár.

(napi)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3714562170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása