75 ÉVE VOLT GYŐR TERRORBOMBÁZÁSA! Sok száz képet nézhet róla!
2019. április 13. írta: BoldiG

75 ÉVE VOLT GYŐR TERRORBOMBÁZÁSA! Sok száz képet nézhet róla!

bombazasutan-gyor-01.jpg

75 évvel ezelőtt volt a szörnyű győri bombázás.

Emlékezés gyanánt a Régi Győr oldaláról idézünk:

  1. április 12-13-án bombázta az angolszász légierő Győr városát. A bombázást, annak ellenére hogy Győr hadiipari város volt, tehát számítani lehetett a bombázásra, mégis terrorbombázássá lehet minősíteni. A bombázás ugyanis a gyárak (Rába Vagon és Gépgyár, Szeszgyár, és más ipari létesítmények) mellett kifejezetten a munkásnegyedeket bombázták.

A riadót jelző szirénák 1944. április 13-án 11 óra 17 perckor szólaltak meg a városban. Tíz perccel dél előtt – negyedórán át – három hullámban, közel 350 tonna romboló- és gyújtóbomba hullott Győrre.

bombazasutan-gyor-02.jpg

A légitámadás célpontjai a vagongyár üzemépületei, a reptér és a repülőgépek voltak, de pusztító találatot kaptak a lakóházak is. Révfalun kívül a belvárosban is romokban hevert számos épület, helyükön bombatölcsér tátongott és napokig üszkös gerendák füstölögtek. Az első korabeli hivatalos jelentés tanúsága szerint 322 ártatlan ember esett áldozatul a bombázásnak, illetve mélyrepülés közben, a fedélzeti gépfegyverekből kaptak halálos találatot.

bombazasutan-gyor-03.jpg

A gyár mellett húzódó töltés folyó felőli oldalára akartak sokan menekülni, hogy a gyár robbanásaitól, a bombák repeszeitől védve legyenek. Őket a bombázókat kísérő vadászgépek géppuskázták halomra. Ennek ellenére a viszonylag "kevés" halálos áldozat a kiváló riasztási rendszernek köszönhető. 564-en haltak meg, 1132-en megsebesültek.

A bombázás hőseire, sem a repülőkre, sem a civilekre nem emlékezik senki, nincs bronzba öntött és márványba faragott emlékművük."

További sok száz kép, a Régi Győr oldalán!

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr10014762090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása