GYŐR - MÁJUS 1. A rabszolgatörvényt vagy a helyi gazdasági migránsokat ünnepeljük?
2019. április 29. írta: BoldiG

GYŐR - MÁJUS 1. A rabszolgatörvényt vagy a helyi gazdasági migránsokat ünnepeljük?

majus1-kb1953.jpg

Szerdán lesz május elseje, a munka ünnepe, avagy a munkavállalók szolidaritási napja.

Az ünnep előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza.

Az utópista szocialista brit gyáros, Robert Owen 1817-ben javasolta a munkások addig 10-14 órás munkaidejének nyolc órára csökkentését. Tüntetések és sztrájkok sorozata után Nagy-Britanniában és gyarmatain 1847-ben napi tíz órában maximalizálták a nők és gyerekek munkaidejét, de a tízórás munkaidő csak az 1870-es évekre vált általánossá. Az ausztráliai Melbourne-ben 1856. április 21-én a kőművesek és építőmunkások a helyi parlament előtt követelték a nyolcórás munkaidő bevezetését, mégpedig sikerrel, a rövidebb munkaidő ellenére nem lett kevesebb a fizetésük. Innen indultunk annak idején, ugye.

De most 2019-ben mit is kell vagy lehet ünnepelni ezen a napon Tatabányán, de más városokban is? Mondjuk a 400 órás túlórát, amiről a fideszesek szentül meg vannak győződve, hogy milyen jó nekünk, proliknak, az ellenzék meg cinikusan belenyugodott, mert hol vannak a beígért tüntetések, kérem szépen?  

De például Tatabányán ünnepeljük azt, hogy rengeteg ukrán gazdasági bevándorló árasztotta el a várost, annak ellenére, hogy mennyire fél a Fidesz a gazdasági bevándorlóktól? Ők pedig, bár nem tehetnek róla, de nyilván lejjebb fogják nyomni a béreket, nem azonnal, de később biztosan.

Nagy örömünkben nézzük meg, hogy ahhoz képest, hogy mennyi idő telt el az ipari forradalom óta, milyen a mai dolgozó helyzete, milyenek a munkakörülmények, milyen a fizetés, milyen a munkahelyi légkör, satöbbi. Azt nézzük meg, hogy amilyen gyors volt a technikai fejlődés, olyan gyorsan javult-e a munkások élete, mert azért, ha a technika fejlődik, úgy a dolgozók körülményeinek és juttatásainak is fejlődnie kellene, nem?

És ha úgy találjuk, hogy minden rendben, a két folyamat között alig van különbség, akkor talán ünnepelhetünk. Persze ünnepelni mindig lehet, csak nehogy megkeseredjen a sör az ember szájában.

fotó: illusztráció

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2514793834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása