GYŐR POLGÁRMESTERJELÖLTJE COLMARBAN JÁRT - testvérvárosi látogatás az önkormányzati kampány előtt
2019. július 13. írta: Rát Mátyás

GYŐR POLGÁRMESTERJELÖLTJE COLMARBAN JÁRT - testvérvárosi látogatás az önkormányzati kampány előtt

glazercolmar1.jpgGlázer Tímea facebook oldalán bukkantunk az elzászi városban tett látogatásának képeire. Colmar 1993 óta testvérvárosa Győrnek.

A város története majdnem egyidős Győrével, műemléki gazdagsága ország- és világhírű. És nem utolsó sorban itt született a 19. század egyik leghíresebb szobrásza, a new york-i szabadság-szobor alkotója, Frédéric Auguste Bartholdi. Talán kevesen tudják, de a szobor felállításában egy Pulitzer József nevű sajtómágnásnak hatalmas szerepe van.

Colmar olyan, mint egy nagy ékszerdoboz, a városban sétálva pedig az az érzésünk, mintha ennek a doboznak húzogatnánk ki a fiókjait. És minden fiók egy gazdagon virágdíszes építészeti csodát rejt. Ékes bizonyítékai ezek annak, hogy mit tudtak a korábbi korok mesterei, és annak, hogy mennyire megbecsüli az utókor őseinek munkáját. Volna mit tanulnia Győrnek ettől a testvértől.

A magyar “szálak” bőven átszövik a kis város történetét, hiszen Schwendi Lazarusnak, a törökellenes háborúk egyik kiváló hadvezérének, aki Győr alatt állomásozott a császári sereggel, várva, hogy megindulhassanak Szigetvár felmentésére, szobra áll a vámház téren. A legenda pedig úgy tartja, hogy a kelet-magyarországi hadmozdulatok kiváló vezére hozta 450 évvel ezelőtt Elzászba azt a tokaji szőlőt, mely meghonosodva később Tokay d’Alsace néven lett ismert.

A város számos csodát rejt még, a kereskedők girbegurba utcáin a favázas színes házakat, a Lauch folyó mentén a tímárok és a halfeldolgozók negyedét, a kávéházakat, a friss péksütemények illatát és széles választékát. A festett falú házak faragott kőkerettel díszített ajtói és ablakai, a zsalugáterek vidám színskálája, a kiugró toronyszobás épületek, a 11. századi székesegyház, a különböző rendek templomai és rendháza mind ékei ennek a városnak. Azt mondják, Győr a műemlékekben harmadik leggazdagabb magyar város, de Colmar nyomába sem érhet.

Elzász Velencéjének, Kis-Velencének is hívják a Krutenau negyedet, amely az egykori halászok és kertészek lakóhelye volt, festői szépségű, XVI–XVII. századi, színesre festett házakkal, melyeket korábban csak a Lauch vízi útja kötött össze a várossal.

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4714943112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása