TUDJA MIT HALLGATTAK GYŐRBEN ÉS KÖRNYÉKÉN 30-50-100 ÉVE? A Hungaricana hangalbuma megmutatja
2019. július 14. írta: Rát Mátyás

TUDJA MIT HALLGATTAK GYŐRBEN ÉS KÖRNYÉKÉN 30-50-100 ÉVE? A Hungaricana hangalbuma megmutatja

hungaricana.jpgTérképre vitték az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumának több mint 12 ezer órányi felvételét. Többnyire népdalokat. Ez a mennyiség a gyakorlatban körülbelül 200 ezer dallamot jelent. Magyarországon eddig még nem volt hasonló méretű hangadatbázis, különösen olyan, ami szabadon hozzáférhető.

Tekintve, hogy a Kárpát-medencei népdalkincs kiemelkedő gazdagságú, ezt a térképes adatbázist világviszonylatban is nyugodtan nevezhetjük egyedülállónak.

A térképen néhány kattintással megtudhatjuk, mit énekeltek az ott élők harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt. Vagy legalábbis, mi az amit magnóra, lemezre vagy kottába énekeltek. Vannak dallamok, amelyeket még Kodály Zoltán gyűjtött, és vannak, amelyeket a kilencvenes években vettek fel.

A tervek szerint ez az adatbázis nem marad elszigetelt, a hangarchívum már most is tartalmaz írásos feljegyzéseket, de ezt a későbbiekben filmfelvételekkel egészítik ki, így a néptánc-örökségünkbe is könnyen betekinthetünk a neten.

Forrás: index.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5014946164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása