A GYŐRI ADÓFIZETŐK KÉRDÉSE IS: Hajtó Péter 10 millió feletti tartozását most, vagy képviselőként akarja kifizetni?
2019. július 18. írta: BoldiG

A GYŐRI ADÓFIZETŐK KÉRDÉSE IS: Hajtó Péter 10 millió feletti tartozását most, vagy képviselőként akarja kifizetni?

hajtopeter-borkai-adotartozs.jpg

A győri fidesz egyik új üdvöskéjét, Hajtó Pétert Borkai Zsolt “jó szívvel” ajánlja a választók figyelmébe, “mert mi egy csapat vagyunk”.

Nem is foglalkoznánk vele ilyen sokat, ha nem a szavahihetősége forogna kockán. Legyinthetnek erre a választópolgárok, hogy a politikusok úgy is hazudnak, de mi szeretnénk ezt egyrészről nem elfogadni evidenciának, másrészről ha egy jelöltről már az indulása pillanatában kiderülne, hogy “kreatívan” értelmezni az igazság fogalmát, arról tájékoztatni kívánjuk a győri választó polgárokat.

A történet onnan indult, hogy Hajtó Péterről kiderült hosszú ideje szerepelt már a NAV 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyeket (és egyéni vállalkozók) tartalmazó listáján, ami nyilvános.

Ezen írásunk után Hajtó Péter először Facebook-kommentben reagált: “A hír igaz VOLT!”. Sajnos a Borkai csapat üdvöskéje számára rossz hírünk van: a hír még mindig igaznak bizonyult. Ugyanis a NAV 2019 második negyedévére közzétett adóslistáján (amely a június 30-i állapotokat tükrözi) Hajtó Péter továbbra is ugyanúgy szerepelt, és ahogy az adóhatóság írja:

az ellenkező bizonyításig az adóhatósági nyilvántartásba bejegyzett adatról vélelmezni kell, hogy az fennáll”. 

No comment!

Időközben Hajtó Péter Facebook-on írt írt egy hasonló tartalmú üzenetet, mint a kommentje, ahol azt állította, hogy kezében tartja a 0-ás igazolását és ha adunk egy emailcímet, arra átküldi a dokumentumokat.

Mi természetesen küldtünk neki egy emailcímet, ahová azóta is várjuk az igazolást.

Magabiztosnak tűnt az új fideszes üdvöske, mert üzenetének végén még azt is kérte, hogy írjunk helyreigazítást utána. Erre csak azt tudjuk neki javasolni, hogy forduljon félfogadási időben az adóhivatalhoz, mert a listát ott készítik.

Miután megadtuk neki az elérhetőséget, egy napig nem jelentkezett, majd emlékeztető üzenetünkre azt válaszolta kissé pökhendi stílusban, hogy 

havonta egyszer, azaz ezúttal augusztus 12-én frissítik a NAV oldalán a köztartozásmentes nyilvántartást. Az elég hiteles lesz azt hiszem”.

Vagyis Hajtó Péter meggondolta magát. Mégsem kívánja az általunk felajánlott módon tisztázni a győri választópolgárok előtt az esetleges félreértést. Már csak az a kérdés, hogy a fennálló adótartozását ki fogja-e teljes mértékben fizetni.

Egy fejlett demokrácia egyik alapköve szerintünk a transzparencia. A választott képviselőinkkel szemben alapvető elvárás, hogy feddhetetlenek legyenek, és ahogy esküjükben el is mondják, Magyarország törvényeit betartják. Adót azért fizetünk, hogy abból az állampolgárai számára biztosítsa az ország működését. Leegyszerűsítve ezt úgy kell elképzelni, mint egy baráti társaságot, akik összedobják a pénzt arra, hogy bulizni menjenek. Mindenki hozzájárul ahhoz, hogy a buli jó legyen. Viszont ha valaki ezt megpróbálja elkerülni (potyázik), de a buliból mégis ugyanúgy ki akarja venni a részét, az enyhén szólva nem vet rá jó fényt.

Azért fogalmaztunk meg kétségeket az adótartozás teljes kifizetése tekintetében, mert egyrészt feltettük konkrétan neki az erre vonatkozó kérdést és nem érkezett eddig válasz. Másrészről a köztartozásmentes nyilvántartásban való szereplésnek nem feltétele, hogy ne rendelkezzen az adott illető adótartozással. Számos módon el lehet érni azt, hogy az ember megfeleljen a nyilvántartásba vétel feltételeinek, az egyik például az, hogy elévül a tartozása, és megszűnik azzal együtt a kizáró ok is. Vagy a fennálló tartozásra vonatkozóan megállapodást köt a NAV-val, hogy hajlandó azt kifizetni, vagyis “nyilatkozata alapján az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz”, amivel a tartozás önmagában nem szűnik meg, de a köztartozásmentességről kaphat igazolást. 

A győrieknek, különösen pedig Gyárváros, Likócs és Jancsifalu lakóinak, fideszes és nem fideszes szavazóinak alapvető joga az, hogy ismerjék azt, aki az ő képviseletüket szeretné a következő öt évben ellátni. Ezért is ajánlottuk fel Hajtó úrnak, hogy támogatjuk abbéli szándékában, hogy tisztázza ezt a dolgot. Látszólag viszont sajnos ő ebben nem kíván partnerünk lenni. Ez nem velünk szemben inkorrekt, hanem elsősorban a győriekkel szemben. 

És a legelszomorítóbb az egészben az, hogy Borkai Zsolt szerint ők egy csapat…

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8514969516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása