KOMOLY GONDOK AZ AUDI ISKOLAI ALAPÍTVÁNYA KÖRÜL! Az Állami Számvevőszék egy hónapot adott. 
2019. augusztus 18. írta: BoldiG

KOMOLY GONDOK AZ AUDI ISKOLAI ALAPÍTVÁNYA KÖRÜL! Az Állami Számvevőszék egy hónapot adott. 

audiiskola-jarmuipar-hu.jpg

Július végén tette közzé jelentését az Állami Számvevőszék, az Audi Hungária Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány több évet érintő vizsgálatáról.

Az ÁSZ megállapította, hogy az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány a köznevelési feladatokhoz biztosított központi költségvetési támogatásokat nem szabályszerűen tartotta nyilván, ezáltal a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát nem biztosította. 

A köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók részére közfeladataik ellátására évente jelentős összegű pénzügyi támogatást biztosít a mindenkori költségvetés, az adófizetői pénzből, ezért joggal várható el, hogy ezek a szervezetek is átlátható módon használják fel. 

Magáról a közalapítványról röviden annyit érdemes tudni, hogy az Audi Hungária Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kiválás útján, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítványból jött létre. A közalapítványt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata alapította, a Győri Törvényszék 2014. szeptember 11-én vette nyilvántartásba. 

A közalapítvány célja a Magyarországon élő német nemzetiség számára a nemzetiségi nevelés, oktatás és szakképzés biztosítása, továbbá a Magyarországon élő német nemzetiség kulturális életével kapcsolatos feladatok ellátása volt. A közalapítvány egy köznevelési intézmény, az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ tekintetében látott el fenntartói feladatokat. 

A közalapítvány 2014-ben 78,4 millió Ft, 2015-ben 248,1 millió Ft, 2016-ban 295,2 millió Ft és 2017- ben 343,7 millió Ft költségvetési támogatásban részesült. Az Állami Számvevőszék a 2014-2017 közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte, hogy a közalapítvány, mint fenntartó központi költségvetésből kapott támogatásainak felhasználása szabályszerű volt-e, évközi módosítása és év végi elszámolása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak. 

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány, mint fenntartó a központi költségvetési támogatások alapfeladatok szerinti elkülönített nyilvántartásáról nem gondoskodott. 

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumi elnökének egy javaslatot fogalmazott meg, melyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie, intézkednie kell a támogatás felhasználásának alapfeladatonkénti bontásban elkülönített naprakész nyilvántartásáról.

Lőre Péter, a Közalapítvány kuratóriumi elnöke a jelentéstervezet megállapításaira írásban észrevételt tett, amiben kifejti, hogy mind a támogatások nyilvántartásával mind annak felhasználásával szerinte rendben van, a nyilvántartásokat ők az ÁSZ rendelkezésre bocsátotta.

Az Állami Számvevőszék képviselői újra megvizsgálták kérésének megfelelően a rendelkezésükre bocsátott dokumentumokat, 

audiiskola-ellenorzes-asz-reakcio.jpg

de a hiányosság ugyanúgy fennáll, vagyis kaptak a klözalapítványnál egy hónapot, hogy ezt a nagy hiányosságot orvosolják.

Teljes jelentést itt elolvashatja!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8015014874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása