NAGYOT BUKOTT A DIGI: Más szolgáltatók örülhetnek, mutatjuk
2019. szeptember 13. írta: Smitt Róbert Író

NAGYOT BUKOTT A DIGI: Más szolgáltatók örülhetnek, mutatjuk

5g.jpg

Csak három szolgáltató indulhat az idén zajló 5G-frekvenciaaukción, ami alapvetően jó hír a Magyar Telekomnak.

Ma tette közzé az NMHH, hogy mely cégek feleltek meg az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult árverési eljáráson való indulásnak.

A mai közleményben az szerepel, hogy csak három szolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone felelt meg a részvételi feltételeknek, így ezt a három szolgáltatót vette árverési nyilvántartásba a hatóság, egy negyedik szereplő, vélhetően a Digi azonban a hiánypótlások után sem felelt meg a feltételeknek, így nem is vették nyilvántartásba. Az, hogy a Digi nem indulhat új 5G-s frekvenciákért, még nem jelenti azt, hogy a szolgáltatónak ne lehetne 5G-szolgáltatás nyújtására alkalmas hálózata, hiszen a 3600-3800 MHz-es sávban már vásárolt egy 20 MHz-es blokkot, de ahhoz, hogy nagy lefedettségű gyors hálózatot építsen, szüksége lett volna a 700 és a 2100 MHz-es frekvenciasávban is blokkokra.

A hír egyértelműen pozitív a Magyar Telekomnak (és persze a magyarországi Vodafone-nak és a Telenornak is), hiszen ezzel a Digi a mobilpiacon lassabban terjeszkedhet, a verseny pedig vélhetően élénkül a Telekom, a Telenor és a Vodafone között, de nem olyan mértékben, mint ha egy negyedik szereplő, például az agresszív árazásáról ismert Digi is versenyben lenne. A Magyar Telekom részvényeivel kapcsolatos kockázatok között az egyik legfontosabb a Digi piaci térnyerése volt, a vállalat ugyanis – igaz, csak tesztüzemmel, de – már belépett a mobilpiacra, azonban azzal, hogy a következő hetekben zajló mobilaukción nem vesz részt, romlanak az esélyei egy modern, országos hálózat kiépítésére.

A befektetők örülnek a hírnek, a Magyar Telekom árfolyama ma több mint 3 százalékot emelkedett, felpattant arról a trendvonalról, ami most már hónapok óta tartja az árfolyamot. Egyébként relatíve magas forgalom mellett emelkedik a Telekom, az idei átlagos napi forgalom 249 millió forint, és ma már 339 millió forintnyi Telekom-papír pörgött le.

(portfolio)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9915077896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása