GYŐRBEN IS KEGYETLENÜL DRÁGULHAT A TOJÁS: Közel harmadával nőhet az ára
2019. október 14. írta: Smitt Róbert Író

GYŐRBEN IS KEGYETLENÜL DRÁGULHAT A TOJÁS: Közel harmadával nőhet az ára

tojas2.jpg

Harmadával nőhet a tojás ára, sőt, húsvétkor még nagyobb drágulásra számíthatunk, ha az áruházláncok bevezetik azt a szabályt, hogy csak alternatív technológiával termelt tojást árusítanak.A jelenlegi átlagos 45-50 forintos átlagos tojásárak az alternatív technológiától függően harmadával is emelkednének, ha a nagy áruházláncok megszüntetnék a ketreces tartásban termelt tojás árusítását - idézi ágazati szakértők véleményét a Népszava. És az árak szezonális időszakokban, például húsvétkor, még magasabbra is kúszhatnak.Egyelőre csak a Tesco és a Spar jelentette be hivatalosan is, hogy 2025-től nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai térségben kizárólag szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és -tartásból származó tojásokat árul majd. A Spar közleményében egyebek mellett arra hivatkozott, hogy Ausztriában például már 2004. óta nem árusítanak az üzleteikben ketreces tartásból származó tojást.

A hazai tojástermelők szerint viszont, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek a csődöt jelentheti. Az állatjóléti intézkedések jegyében az unióban 2012 óta tilos a hagyományos ketreces tartás. Az átalakítás a magyar termelőknek 12-14 milliárd forintjába került. Sokuknak elviselhetetlen terhet jelentene, ha néhány éven belül még inkább át kellene alakítaniuk a technológiájukat.

(napi)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5315222012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása