Múzeumok éjszakája 2017- különleges fellépőkkel
2017. június 07. írta: Cseri Pál

Múzeumok éjszakája 2017- különleges fellépőkkel

gyoriszalon.jpg

1 múzeum, 11 helyszín, 111 program – szól a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szlogenje a 2017-es Múzeumok Éjszakája nevű, június 23-25. között megrendezendő győri programsorozat zanzájaként.

És valóban, „Az év múzeuma 2016” pályázati különdíjas és 2017-es Országos Városmarketing Díj Gyémánt fokozatát elért intézmény tesz arról, hogy ez a három nap a városban párhuzamosan zajló egyéb rendezvények ellenére megkülönböztetetten róla szóljon -írja a gyoriszalon.hu.

Június 1-jén kettős sajtótájékoztatóra várta Grászli Bernadett, a Rómer Múzeum igazgatója az írott és online média képviselőit, hogy egyrészt az intézmény kapta elismerésekről, másrészt a közelgő Múzeumok Éjszakája programsorozatáról tájékoztassa a győri kultúra iránt érdeklődőket.A Múzeumok Éjszakája 3 napos programsorozatának ismertetése előtt Malek Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő adta elő portugál nyelven, jazz műfajban azt, hogy „Nincs több szomorúság”.

Mivel a június 23. és 25. között zajló múzeumi programlánc az időpontokat tekintve átfedésben lesz a XIII. Magyar Táncfesztivállal és III. Gyermek Táncfesztivállal, valamint a Szent László-napok eseményeivel, így az említett hétvégén a táncművészet és a múltidézés mellett bőven vár majd lehetőség a színvonalas és látványos kikapcsolódást keresők számára szabadidős tevékenységekkel, tárlatvezetésekkel, könnyűzenei és képzőművészeti programokkal.

Csurák Erzsébet, a múzeum közművelődési osztályvezetője azzal kezdte a tematikus ismertetést, hogy a „Múzeumok Éjszakáján Magyarországon 120 múzeum várja izgatottan a látogatókat, és nagy erőkkel készül, hogy valami különlegeset, valami egyedit tudjon nyújtani”. Győrben „igazi kultúrsokk” csábítja majd a vendégeket 11 helyszínen, több mint 111 programmal a múzeum épületeinek adottságaira alapozva, különleges karakterisztikájú és specifikumú rendezvényeket nyújtva.

„Az a célunk, hogy olyan produkciókat, közösségi élményeket, aktivitásokat mutassunk meg, amelyekre igény van, amelyekhez szívesen csatlakoznak, és amelyeket nem felejtve visznek majd haza magukban.”

A Rómer Múzeum kiemelt törekvése a családok és a gyerekek számára szervezett programok sokszínűsége, a részletekről Ráth Katalin, a közönségkapcsolati osztály vezetője beszélt részletesen.

Az alkotni vágyók számára két helyszínre terveztek érdekességeket: a Fruhmann-ház Cserépkályha-történeti múzeumában a fesztivál alatt minden a mézeskalácsról fog szólni, hiszen a gyűjteményben megtalálhatók mézeskalács-formák is, amelyek bemutatásra is kerülnek majd gyertyaöntő-formák mellett. Lesz filmvetítés, alkotó foglalkozás, előadás és zene, felolvasóest, valamint egy mézeskalács-sütő pályázat is.

Utóbbira lehet egyénileg és családostul is nevezni, freestyle vagy hagyományos kategóriában, ahol a díjnyertes alkotások bemutatásra kerülnek. Ezeken túlmenően a Várkazamata Kőtárban megelevenedő harcosok kalauzolják a látogatókat, a Püspöki Udvarbíróházban lévő Csikóca Művészeti Műhelyben pedig attrakció és kreativitás címszavakkal az EYOF inspirálta az időszaki kiállítást, amelyet KINOPTIKÁ-nak neveztek el.

A gyerekeknek itt is lesz lehetőségük alkotni „igazi manókkal”, óriásbábosok mellett, a felnőtteket pedig este-éjszaka borkóstoló és DJ szolgáltatta zene várja majd a teraszon.

Az Esterházy-palotában a fesztivál ideje alatt előadások, tárlatvezetések, kortárs tánc, bemutató, Tompos Kátya és Hrutka Róbert, valamint Pély Barnabás koncertje várja a látogatókat, az Apátúr-ház szabadtéri színpadán pedig könnyűzenei koncerteken a Blahalouisiana, a Mary PopKids, Járai Márk, az Irie Maffia lép fel.

A fesztiválon új elemként és kiemelten jelenik meg a gasztrokultúra, amelynek a Nefelejcs közben lesz a bázisa a minőségi Food Truck Show konvojával, amely zenékkel és egyéb különlegességekkel kerül majd fókuszba. A jelenleg már 100 autó feletti partnerrel dolgozó vállalkozásból a Múzeumok Éjszakáján megjelenők többek között burgereket, mexikói ételeket, barbecue-kat vagy éppen különleges borokat fognak árusítani.

 

Címlapfotó: gyoriszalon.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5712575259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása