Csak egy kis mérgező parafinköd! Ne tessék aggódni!
2017. július 21. írta: Cseri Pál

Csak egy kis mérgező parafinköd! Ne tessék aggódni!

parafinkodkemeny.jpg

Tegnap este Győr-Sziget és Újváros lakói rémülten szaladtak ki házaikból. Az utcákon bűz, olajszag.  Mindenütt sűrű köd hömpölygött. Az első rémület után jött a felismerés: szúnyogirtás van az EYOF körzetében!

Csakhogy szúnyogot nem nagyon láttak a városlakók ebben az évben. A korábbi éveknél is alaposabb és gyakoribb repülőgépes irtás minden szúnyogot és persze sok-sok más rovart is elpusztított a városban és a környező erdőkben, vízpartokon.

De biztos, ami biztos! Nehogy már holmi szúnyogcsípést vigyen haza néhány ifjú sportoló a hátsóján!  Még rossz hírét keltenék a városunknak! Szörnyű lenne olvasni a híreket: a folyók városában szúnyogok csipkedték az oda sereglett ifjú sportolók ülepét!

parafinkod2.jpg

Megelőzve a bajt, a verseny kezdete előtt még a földi irtást is megrendelte a gondos városvezetés!

Hogy mi is ez?  

Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjét idézzük:

„A légi permetezéssel kiszórt méregfelhő fentről lefelé süllyedve szinte kizárólag a repülő szúnyogokra hat, mert csak így tud érintkezni a rovar testével, ahonnan a légzőszerven át jut a testbe. A módszer a nem repülő, a levelek fonákján rejtőzködő szúnyogokra hatástalan, éppen ezért a kémiai szórást csak este vagy hajnalban lehet végezni, amikor a szúnyogok aktívak. A talajról képzett melegködös módszer esetében a rovarölő szer hordozóanyaga a közelmúltig a magában is súlyosan környezetszennyező, az emberben többek között bőrrákot okozó nyers gázolaj volt, amiből hektáronként 10 liternyi jutott a környezetbe - helyette napjainkban a nem mérgező, paraffinbázisú fehérolajat használják. A vízszintes irányban mozgó mérgező köd akár 40 percig is a területen lebeghet, és teljesen átöblíti a térséget, így a növényzetben megbúvó, tehát az éppen nem repülő rovarokra is hat - a vizsgálatok kimutatták, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya csak 0,1 százalék volt. A rovarölő szer a vízbe kerülve a magasabb rendű szervezetekre, így a halakra, illetve a mérgezett rovarokat elfogyasztó madarakra, hüllőkre, emlősökre is károsan hat. A szúnyogirtásokat követően általában megnő az elhullott madarak száma, előfordul akár egész fészekaljnyi fiókák pusztulása is” –

Végül is jól van ez így!  Pusztuljanak a szúnyogok, rovarok, halak, madarak és kisemlősök!  Ennyit csak megér minden győrinek a Zsolimpia….

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4812678171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása