Kedvenc győri parkjaink 2017-ben, jöjjenek velünk!
2017. december 29. írta: Cseri Pali

Kedvenc győri parkjaink 2017-ben, jöjjenek velünk!

bis3.jpg

Nem is olyan régen volt egy parkbarangoló sorozatunk, ahol bemutattunk pár győri parkot, ebből a sorozatból válogattunk kedves olvasóinknak.

A Batthyány tér

bter.jpg

A Batthyány a kedvencem. 7-8 évesen, az iskolai napköziből ide jártunk futkosni, játszani. A park akkor is hasonló volt, mégis látni a fejlődés jeleit. A fák, 45 év alatt, megnőttek. Szép, egészséges, platánok, juharok, s itt-ott egy-két fenyő vagy japánakác.

battyany_ter_szobrok.jpg

A sarki trafik, ahol a legfinomabb cukrokat lehetett kapni, még mindig megvan. Persze új köntösben, fagyizónak álcázva.

brtrafik.jpg

’Gárdonyi szobra is ott szendereg a hatalmas platán alatt. Azóta kapott társakat: Móra Ferenc és Fekete István telepedett le mellé. A középső szabad térre egy stílusos alkotás került a honfoglalás emlékére.

A Bisinger-sétány

bis2.jpg

A Bisinger-sétány egy fura, hosszúkás, parkos terület közvetlenül a Baross híd belvárosi lábánál. Sajnos sikerült annyi „kacatot” elhelyezni benne, hogy parknak már alig nevezhető.

bis_kalozhajo.jpg

Az egyetlen igazán klassz dolog a kalózhajóra emlékeztető fa-mászószerkezet, amin láthatólag még a gyerekeket kísérő felnőttek is örömmel kúsznak-másznak.

bis3.jpg

Erzsébet-liget

eliget3.jpg

A Nádorvárosban található egykor  jelentős kiterjedésű park létesítésének gondolata 1899-ben vetődött fel a készülő városrendezési tervben. Az 1930 körüli terven még az eredeti méretben látható. Az eredeti fásítás főleg gesztenyefákból állt, ezt egészítik ki egyéb fajok, nyárfák, feketefenyők, platánok, juharok, hársak.  1937-ben a Magyar út – Szent Imre út sarkán lévő részt leválasztották és beépítették. Itt áll most a Szent Imre templom tömbje. 1965-ben építették meg a liget ellenkező sarkába a víztornyot.

eliget.jpg

A park egy részébe a hetvenes években kresz-parkot építettek. Bár a sok aszfaltozott út nem szép, a ligetnek kétségkívül egyik vonzó “attrakciója” a ma is működő kölcsönzővel együtt. A liget a legnagyobb veszteséget akkor érte meg, amikor a nyugati részét, majdnem a park felét, a kórházhoz csatolták a víztoronnyal együtt.

ersz_kresz.jpg

Malom-liget

malomliget-jatszoter01-jf.jpg

A Malom-liget úgy bújik meg a régi, de még ma is igényes nádorvárosi tömbházak között, hogy szinte fel sem tűnik, amikor néhány lépéssel átvágunk rajta. Pedig érdemes megállni, pihenni kicsit a padokon. 

malomliget-rob-roy-jf.jpg

A park ténylegesen nem nagy alapterületű, de arra azért elég, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között tudjanak játszani, szaladgálni kicsit.

malomliget-szep01-jf.jpg

Rózsák tere

rozsak_tere1.jpg

Az idegen, arra járó autósnak, utasnak talán fel sem tűnik, hogy egy park mellett suhan el. A Rózsák tere Győr-Szabadhegyen, a József Attila út mellett húzódik egy háztömbnyi területen. A környékbeli családi házas környezetben nincs olyan fontos szerepe, mint a sűrűn beépített belvárosi, nádorvárosi részeken lévő régebbi és szebb parkoknak.

rozsak_tere2.jpg

‘Fái is kisebbek, láthatóan nem igazán a tudatos tervezés szülötte e zöld sziget. Mintha a régi felhagyott gyümölcsöskertek egy része lett volna megkímélve a beépítéstől.

kalapos_rozsak_tere.jpg

Nem állhatjuk meg viszont, hogy ne írjunk pár sort a park észak-keleti sarkánál található Kalapos étteremről. Nem különösebben szép, nem is túl nagy a családi házból kialakított kis vendéglő.

rozsak_tere3.jpg

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1413532421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása