DÖBBENET: Győrben is vannak még analfabéták
2018. szeptember 24. írta: Cseri Pali

DÖBBENET: Győrben is vannak még analfabéták

 szamitogep.jpg

Létezik még analfabetizmus 2018-ban is Magyarországon?

Ha tömören kell a fenti kérdésre válaszolni, akkor sajnos azt kell mondani, hogy igen, mondja Nógrádi László iskolaigazgató.  Nem is kis számban fordul elő még analfabéta. Persze nem a klasszikus értelemben vett írástudatlanságról van szó, hanem digitális analfabetizmusról. A többségük természetesen az idősebb korosztályból kerül ki. A mai fiatalok ugyanis mintegy beleszületnek a digitális eszközök mindennapi alkalmazásába. Készségszinten tudják használni a közösségi médiát, az iskolában pedig nagyjából megtanulják az irodai programok alkalmazását is. Ez utóbbi színvonala persze erősen függ az iskolától, mert ha csak a NAT-ban (nemzeti alaptanterv) előírt óraszámban foglalkoznak informatikával, az még a hagyományos irodai munka gyors és magas színvonalú elvégzéséhez is kevés lesz. Szinte hihetetlen ugyanis, de igaz: testnevelésből 1 évben több órája van a gyerekeknek, mint a teljes alapfokú oktatás során 8 év alatt informatikából. Mindez 2018-ban.

Sok helyen pontosan ezért nemcsak 6-7-8. évfolyamon van heti 1-1 informatika órája a gyerekeknek, hanem már 5, sőt esetleg 4. évfolyamokon is. Azonban még ez sem lesz elég azokon a munkahelyeken, melyek tényleg kiemelkedő fizetést, és nagyon jó munkakörülményeket biztosítanak, mely utóbbiba beleértendő akár még a „home office”, vagyis az otthonról végezhető munka is.

De milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy az embernek ilyen álom munkahelye lehessen? Mit kell hozzá megtanulni? Azt lehet mondani, hogy aki a legbiztosabbra akar menni, annak programoznia kell tudnia. A legújabb felmérések szerint ugyanis mintegy 20.000 programozó hiányzik Magyarországon, vagyis egy igazi hiányszakmáról van szó. Rögtön adódik a kérdés: „Hová írassam be gyermekemet ahhoz, hogy megtanuljon programozni?”

Nógrádi László, a PC School (PC Suli) vezetője és alapítója már 1992 óta oktatja informatikára a hozzá beiratkozó felnőtt hallgatókat. Most viszont a megváltozott igényekhez igazodva eddigi tevékenységét kiegészítette gyermekeknek szánt képzésekkel is. Mint mondja a szakkörszerűen szervezett kurzusok résztvevői egy év alatt megtanulják a programozás alapjait. Emellett blogírást, videóvágást, számítógépes grafikát és animációt is tanulnak. Csupa olyan fontos dolog, amit a közoktatásban nem, vagy nem megfelelő színvonalon tanítanak a csekély óraszám miatt. A résztvevők közül többen is azt jelezték vissza, hogy diákéletük eddigi legjobb táborában voltak a PC Suliban. A programozó szakkörről részleteket a www.pcsuli.hu oldalon lehet olvasni, sőt, akár online jelentkezni is lehet.

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7314260421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása