ÓVATOSAN: Elözönlötték Győr környékét Magyarország legnagyobb pókjai, az "orosz tarantulák"
2018. október 19. írta: Cseri Pali

ÓVATOSAN: Elözönlötték Győr környékét Magyarország legnagyobb pókjai, az "orosz tarantulák"

szongariai-cselopok-magyarorszag-rabakoz.jpg

A tízcentis ízeltlábúak mérge ugyan nem halálos, de a csípésük allergiás reakciót válthat ki.

Tíz centis pókok lepték el Győr környékét és a Rábaközt. "A bejárati ajtó melletti falon vettük észre, gyufaskatulya méretű lehetett. Ez már a második eset volt" - mondta Pliska Krisztina a Kisalföld című lapnak. Azt is elmondta, hogy az első pókot a lakásban találták, és mivel féltek a csípésétől, kitessékelték az ízeltlábút.

Nem ő az egyetlen olvasó, aki hasonlóról számolt be. Az acsalagi Burus Alexandra elmondta, hogy a pókokat a házuk falán fedezte fel, és miután megosztott erről fotót a közösségi oldalon, sorra érkeztek a hozzászólások és fényképek a pókokról.

Mint a lap írja, több településről is azt a hírt kapták, hogy hazánk egyik legnagyobb méretű pókját látták.

A szongáriai cselőpók általában barna vagy szürke, és elég ijesztő a külseje.

Fontos, hogy nem érdemes kézbe venni, megfogni, mert a csáprágójuk csípőkarmával könnyen átszúrja a bőrödet, és a mérgük bár nem halálos, allergiás reakciót válthat ki.

Ezért valamilyen eszköz segítségével tessékeld ki. A cselőpókok rendszerint mezőn élnek, ám ahogyan szűkül az életterük, úgy húzódnak a lakott településekre.

A szongáriai cselőpókot, mint azt az Ecolounge írja, Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban "a mi madárpókunknak" nevezte, és az oroszországi sztyeppéken honos állatot orosz tarantulának is hívják.

Általában szikes pusztákon, kötöttebb homoktalajokon fordul elő, függőleges lyukban lakik, más ízeltlábúakkal - például sáskákkal - táplálkozik. Képes arra, hogy lesből támadjon. Védett faj, és egyébként hasznos is. Ha elpusztítasz egy cselőpókot, 5000 forint büntetést fizethetsz.

(szeretlekmagyarország)

 

Fotó: pixabay

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9614309973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása