ILYEN LESZ A II. JÁNOS PÁL TÉR GYŐRBEN
2018. október 28. írta: Cseri Pali

ILYEN LESZ A II. JÁNOS PÁL TÉR GYŐRBEN

szinhazter_kicsi3.jpgA hangulatos térfelszín alatt robotok parkolhatnak autóinkkal: Szabadtéri előadásokra is alkalmas közösségi teret, árnyas pihenőterületeket, hangulatos lugas alatti teraszokat álmodtak a koncepcióterv készítői a felszínre. Alatta egy automata mélygarázs húzódna, ahol nem mi kormányoznánk a helyére az autónkat, hanem megtenné ezt helyettünk a technika.

A koncepciót Kádár Mihály a TSPC Kft. vezető tervezője mutatta be. Megtudtuk, hogy a tér felújításával a forgalmi rend az elképzelések szerint jelentősen megváltozik a területen, amelyet egyrészt a tér alatt megnyíló mélygarázs, másrészt pedig a gyalogos forgalom még hangsúlyosabb védelme egyaránt indokol. Ezzel együtt a jelenleg többszörösen tagolt tér teljesen akadálymentessé, a színház főbejárata is mindenki számára könnyen megközelíthetővé válik. A különböző szintek felszíni kialakításai egyrészt díszesebbé teszik a teret, másrészt pedig ezek a térfelszín-elemek a közösségi rendezvények nézőtereként is szolgálnának. A téren a zöldfelületek az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kapnak, a gyep mellett virágok, örökzöldek, díszfüvek, időszakos egynyári ültetések színesíthetik a látványt, emellett pedig az árnyékot adó fák, a vendéglátó terekhez kapcsolódó nyitott teraszokat nyári időszakban árnyékoló lugasok jellemeznék. A csobogó víz is látványos formában jelenhet meg, míg a megvilágítás a tér látványvilágához alkalmazkodik.szinhazter_kicsi2.jpg

A korábban betöltött rendezvényekre alkalmas funkciót megújult formában biztosítja az elképzelés, amely szerint a főbejárat előtt egy burkolt rendezvénytér jön létre mobilszínpad elhelyezésének lehetőségével. A színháztér déli része ezzel szemben park jellegű kialakítást kapna, sőt a főhomlokzatot és a rendezvényteret is zöldfelületek ölelik majd körbe a tervek szerint. Az ülőfelületeket a növénykazetták szélét adó alacsony falak részeként alakítanák ki. A koncepció szerint a színházépület mellé kerülő Kisfaludy terem főbejárata előtt kamara előadások befogadására alkalmas kiteresedés jön létre, amelyhez épített lelátó is tartozik, kihasználva az új Kisfaludy terem és a színház tér közötti magassági eltérést.  szinhazter_kicsi6.jpg

A Belváros parkolási gondjainak enyhítését és színházba érkezők könnyebb megállását a tér alatt automata mélygarázs szolgálná  A Bajcsy Zsilinszky utcából megközelíthető lehajtón lesz elérhető a „dokkoló” szint. Ennek működése is érdekes: a sofőr ráhajt a gépjármű számára kijelölt helyre, ahonnan robot-technológia és a teherlift – immáron vezetője nélkül – a megfelelő tároló szintre szállítja az autót. A tervezett megoldás esetében gépjárművet a horizontális lift vagy „vonat” az üres parkolóhelyhez szállítja, ahol a robot az autót a kerekeinél megfogva az üres parkolóhelyre illeszti.  szinhazter_kicsi8.jpgAz automatizált, gépesített parkoló rendszer négy lifttel fogadhatja majd a gépjárműveket. Ha egyszerre sokan érkeznek a parkolóhoz, a várakozásnak kulturáltabb környezetét tudják megteremteni, mint a hagyományos garázs esetében, ahol az autóban ülve kell megvárni a sor végét, ráadásul az időzítésben egy applikáció is segítséget tud nyújtani. A bemutatott terv szerint a mélygarázs mellett a színház dolgozói részére kibővített teremgarázs is épül.

Forrás és képek: Gyorplusz.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2014329067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása