HOPPÁ! GYŐRI TERMÁLKUTAK: befejezték a Magyarországon egyedülálló beruházást
2018. november 01. írta: BoldiG

HOPPÁ! GYŐRI TERMÁLKUTAK: befejezték a Magyarországon egyedülálló beruházást

geotermikusenergia-gyor-alternativenergia-hu.jpg

Ilyen típusú, ún. három-termelőkutas rendszer Győrben létesült eddig egyedül.

A beruházást a PannErgy Koncessziós Kft végezte, az utolsó, a harmadik kútnál - amely a BON-PE-03 jelet viseli - a kútszivattyú beépítése 830 méter mélységben történt meg. Ennek kapcsán ezt az utolsó kutat is csatlakoztatták a győri geotermikus rendszerhez.

Az így kialakított, Magyarországon máshol nem létező, három-termelőkutas rendszert éles üzemi körülmények között is tesztelték. A három kútból a fent említett utolsónál alkalmaznak szivattyút, míg a másik két termelőkút szabadkifolyással működik.

Eredetileg 1.100 m3/órás mennyiséget céloztak meg. A jelenlegi összesített termálvíz kitermelő kapacitás ugyan maximális hozam tekintetében csupán 1.065m3/órát ér el, de két ág (az AUDI és Győr-Szol felé menő) hőmérséklete körülbelül 1 (egy) Celsius fokkal magasabb.

Összességében elmondható, hogy várhatóan az kitermelt ún. zöldhő (környezetbarát módon kitermelt) mennyisége a tervezett 98,9 %-át teljesítheti.  

Az eredmények kiértékelése alapján – időjárástól függően – a bővített rendszer várhatóan évente 840-850 TJ zöldhő átadására lesz képes a jelenlegi fogyasztói struktúrában és ehhez a vártnál kevesebb villamosenergiát kell felhasználni.

(tőzsdefórum)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7414337683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása